PUKYONG

어류양식 투입요소환경특성치에 대한 통계적 분석

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Alternative Title
A Statistical Analysis on the Environmental Characteristics of Inputs in Marine Finfish Aquaculture
Abstract
The global catch fishery has been exploited to its limit, and aquaculture is the only hope for meeting the world demand for fishery products. Aquaculture has grown rapidly in recent years and has promise for continued growth in Korea. However, to fulfil its potential role in Korea food supply, the aquaculture industry must counter criticisms about adverse environmental effects and lack of sustainability. The aquaculture industry should be proactive and work towards developing and implementing systems of environmental management based on best management practices.
In the paper we describe different concepts for aquaculture sustainability and analyzed suitable input using a regression model which is regional environmental characteristics of marine aquaculture in Korea. According to the result, almost all aquaculture species, sebastes schlegeli, black porgy, red sea bream, sea bass, yellowtail, filefish, take cultivating intensively and input based culture. The analysis results suggest that marine aquaculture should be reduce input for sustainable aquaculture and profitable business.
Author(s)
오유경
Issued Date
2010
Awarded Date
2010. 2
Type
Dissertation
Keyword
어류양식 투입요소 환경요인
Publisher
부경대학교
URI
https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/10139
http://pknu.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000001955904
Alternative Author(s)
Yu-Kyung, Oh
Affiliation
부경대학교 일반대학원
Department
대학원 해양산업경영학과
Advisor
이상고
Table Of Contents
제 1 장 서론 1
제 1 절 연구배경 및 목적 1
제 2 절 연구의 내용 및 방법 2
1. 선행 연구 검토 2
2. 연구의 구성 및 내용 4
제 2 장 양식업의 현황과 환경문제 5
제 1 절 양식업의 현황 5
1. 생산량 추이 5
2. 어종별 양식어류 생산추이 6
제 2 절 양식업의 생태환경적 문제 8
1. 양식업의 생태환경 8
2. 양식업의 생태환경에 미치는 영향 12
3. 국내 양식업 질병 실태와 문제점 16
제 3 장 친환경 양식과 투입량 23
제 1 절 친환경적 양식기준 설정 23
1. 환경수용력과 적정 양식기준 23
2. 환경수용력과 적정 양식의 생산체계 24
제 2 절 어류양식어업의 투입량 현황 (지역별·어종별) 27
1. 어류양식어업의 입식량 27
2. 양식어업폐사율 29
3. 어류 양식어업의 급이량 31
4. 어류 양식어업의 생사료 사용율 34
제 4 장 실증분석 36
제 1 절 지역별 어종별 적정 입식량 분석 36
1. 분석 방법 및 모델 36
2. 분석 자료 및 결과 검정 38
제 2 절 지역별 어종별 투입량 환경요인 분석 결과 43
1. 조피볼락 44
2. 참돔 46
3. 방어 47
제 5 장 결 론 48
【참고문헌】 50
Degree
Master
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대학원 > 해양산업경영학과
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