강원도 참가리비 양식의 경영실태분석
- Alternative Title
- A Study on the Analysis of Management Status of Yesso Scallop, Patinopecten yessoensis, Aquaculture in Gangwon, Korea
- Abstract
- 강원도의 참가리비 양식은 해외수출 활성화와 어업인 소득 증대를 목적으로 시작되었다. 하지만 모패열성화와 계속되는 폐사로 인해 가리비 양식경영체의 경영상태가 나빠져 양식사업이 침체되어 가고 있다. 식품 안전성과 내수시장 안정화를 위해서는 강원도 참가리비 양식이 활성화되어야 한다. 본 연구는 참가리비 양식의 경쟁력 향상을 위해 현재 가리비 양식이 처한 어려움과 경영적 한계를 파악하는 것으로 목적으로 이루어졌다.
경영실태분석 결과 양식장 간의 경영성과의 차이가 큰 것으로 나타났다. 특히 양식 참가리비의 생존율에 따라 단위당 비용 및 순이익의 차이가 크게 나타나는 것으로 분석되었다.
표준화된 가상의 양식장 A에 대한 10년간의 장기 현금흐름표를 추정해 양식경제성분석을 실시하였다. 할인율 5.5% 하에서 편익비용비율(BCR)은 1.08, 순현재가치(NPV)는 67,159,493원, 내부수익률(IRR)은 7.67%로 경제적 타당성이 있는 것으로 분석되었다. 주요변수에 따른 민감도 분석 결과 가장 민감도가 높은 변수는 생존율과 시장가격이었으며, 변수 변동에 따른 단위당 비용의 변화율이 가장 높은 것은 생존율인 것으로 나타났다. 특히 수입산 가리비의 가격과의 경쟁에서 가격경쟁력을 가지기 위해서는 생존율을 20.66%에서 26.66%까지 증대시킬 필요가 있는 것으로 분석되었다.
Aquaculture of Yesso Scallop in Gangwon, Korea was started in 1991 to vitalize overseas exports and increase fishermen incomes. But Yesso Scallop aquaculture business has been in a slump caused by recessive parent shellfish and continued perish of shell. For seafood safety and domestic market stabilization, Aquaculture of Yesso Scallop must be invigorated. This study aimed to understand the frontiers of management and the immediate problem of present Yesso Scallop business. By doing so, we’ll be able to make a signpost of the competitiveness improvement in aquaculture of the shells.
The result of the management status analysis , based on a survey, Indicated that there is a large difference in management performance among the aquaculture farms. Especially, the result show the big difference in cost per unit and net income, depending on the survival rate.
Long-term cash flow statement of virtual farm ‘A’ for a decade was estimated to determine the economic feasibility of Yesso Scallop aquaculture business. The result indicated that the Yesso Scallop aquaculture would have economic feasibility, BCR was 1.08, NPV was 67,159,493KRW and IRR was 7.67% under the discount rate 5.5%. The result of sensitivity analysis showed that the most sensitive variable was survival rate and market price. Also survival rate was indicated to have the largest change in the cost per unit depending on the variation in each variable. In particular, it is necessary to increase the survival rate in order to have a more price competitive than imported scallops’ in 20.66%~26.66%.
- Author(s)
- 윤미경
- Issued Date
- 2015
- Awarded Date
- 2015. 2
- Type
- Dissertation
- Publisher
- 부경대학교 대학원
- URI
- https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/11956
http://pknu.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000001967575
- Alternative Author(s)
- Yoon, Mi Kyeong
- Affiliation
- 부경대학교 대학원
- Department
- 대학원 해양수산경영학과
- Advisor
- 송정헌
- Table Of Contents
- 목 차
I. 서 론 1
1. 연구의 배경 및 목적 1
2. 연구의 방법 및 범위 4
II. 선행연구 및 이론적 배경 5
1. 선행연구 5
2. 이론적배경 9
III. 경영실태분석 13
1. 국내양식생산현황 13
2. 국외양식생산현황 19
3. 양식경영조사개요 23
4. 경영실태 25
가. 기본현황 25
나. 시설현황 27
다. 경영실태분석 28
IV. 실증분석 34
1. 분석모형 34
2. 분석자료 36
3. 경제성 분석 41
가. 경제성분석 41
나. 민감도분석 41
V. 결 론 50
【참고문헌】 54
- Degree
- Master
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