졸복 (Takifugu pardalis)과 가무락조개 (Cyclina sinensis)로부터 항균성 펩타이드 정제 및 특성
- Abstract
- Purification and characterization of antimicrobial peptides from the hemolymph of the venus clam (Cyclina sinensis)
Tae Young Kim
Department of Biotechnology, Graduate School,
Pukyong National University
Abstract
Two antimicrobial peptides were purified from the hemolymph of the venus clam (Cyclina sinensis). To purify the antimicrobial peptide, the acidic extract was partially purified with Sep-Pak C18 solid phase extraction cartridges using stepwise gradient while increasing the percent of methanol (60%) containing 0.1% TFA. Antimicrobial activity was recovered in the 60% methanol fraction and this fraction was further purified by cation-exchange and C18 reversed-phase high performance liquid chromatography. The two purified peptides were exhibited potent antimicrobial activity against gram-positive bacteria, B.subtilis.
To investigate the primary structure of two purified peptides, the molecular weight and amino acid sequence analysis were performed by MALDI-TOF MS and Edman degradation. The molecular weight and primary sequence of VP1 was 3838.296 Da and 25 amino acids. The molecular weight and primary sequence of VP2 was 3852.243 Da and 15 amino acids.
- Author(s)
- 김태영
- Issued Date
- 2015
- Awarded Date
- 2015. 2
- Type
- Dissertation
- Publisher
- 부경대학교
- URI
- https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/12174
http://pknu.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000001967793
- Affiliation
- 부경대학교/생물공학과
- Department
- 대학원 생물공학과
- Advisor
- 박남규
- Table Of Contents
- 목 차
Part Ⅰ. 졸복 (Takifugu pardalis)의 아가미와 점액질로부터 항균성 펩타이드 정제 및 특성
List of table v
List of figures v
초 록 vii
Ⅰ. 서 론 2
Ⅱ. 재료 및 방법 6
1. 재료 6
1.1. 실험동물 6
1.2. 시약 및 재료 6
2. 실험방법 6
2.1. 추출 6
2.2. 항균활성 측정 7
2.2.1. 배지의 제조 7
2.2.2. 항균활성 측정 8
2.2.3. 항균활성물질의 분리 및 정제 8
2.2.4 Puffer fish gill (PFG)의 정제 과정 8
2.2.5 Puffer fish mucus (PFM)의 정제 과정 10
2.3. 천연 펩타이드의 분자량 및 아미노산 서열 결정 10
2.3.1. 분자량 측정 10
2.3.2. 아미노산 서열결정 11
Ⅲ. 결과 및 토론 12
1. 졸복 추출물들의 항균활성 측정 12
2. 졸복 아가미 추출물의 항균활성 측정과 물질 정제 및 특징 12
2.1. 항균활성의 측정 12
2.2. 아가미 추출물 (RM60)로부터 항균활성 펩타이드의 정제 13
2.3. PFG의 분자량 및 아미노산 서열 13
3. 졸복 점액질 추출물의 항균활성측정과 물질 정제 및 특징 23
3.1. 점액질 추출물 (RM60)로부터 항균활성 펩타이드의 정제 23
3.2. PFM의 분자량 및 아미노산 서열 23
Ⅵ. 참 고 문 헌 30
Part Ⅱ. 가무락조개 (Cyclina sinensis)의 hemolymph로부터 항균성 펩타이드 정제 및 특성
List of tables 35
List of figures 35
초 록 36
Ⅰ. 서 론 37
Ⅱ. 재료 및 방법 39
1. 재료 39
1.1. 실험동물 39
1.2. 시약 및 재료 39
2. 실험방법 39
2.1. 추출 39
2.2. 항균활성 측정 40
2.2.1. 배지의 제조 40
2.2.2. 항균활성 측정 40
2.2.3. 항균활성물질의 분리 및 정제 40
2.2.4 VP1 과 VP2의 정제과정 41
2.3. 천연 펩타이드의 분자량 및 아미노산 서열 결정 42
2.3.1. 분자량 측정 42
2.3.2. Disulfide bond 유무 확인 42
2.3.3. 아미노산 서열결정 42
Ⅲ. 결과 및 토론 43
1. 가무락조개의 hemolymph 추출물로부터 항균활성 펩타이드의 정제 및 구조결정 43
1.1. 항균활성의 측정 43
1.2. hemolymph 추출물 (RM60)로부터 항균활성 펩타이드의 정제 44
1.3. VP1과 VP2의 분자량 49
1.4. VP1과 VP2의 분자 내에 S-S bond의 유무 확인을 위한 DTT 처리 49
1.5. VP1과 VP2의 아미노산 서열 결정 49
Ⅵ. 참 고 문 헌 55
Acknowledgement 57
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- Master
-
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