치어기 넙치의 수은독성에 대한 사료내 복합 첨가 항산화제의 상승 효과
- Alternative Title
- Synergistic effects of dietary multi-antioxidants on mercury toxicity in juvenile olive flounder, Paralichthys olivaceus
- Abstract
- 본 논문은 치어기 넙치(Paralichthys olivaceus)의 수은 독성에 대한 복합 첨가 항산화제의 상승 효과를 평가하기 위해 수행하였다.
실험 1은 사료내 항산화물질인 비타민C와 비타민E를 복합 첨가하여, 넙치에게 유발된 수은 독성의 해독 유무를 평가하였으며 비타민 C 400 mg/kg 사료와 비타민 E 200 mg/kg 사료 수준에서 성장 감소가 개선 되었고, 어체내 수은축적 수준도 감소하였다. 실험 2는 사료내 항산화물질인 비타민C와 셀레늄을 복합 첨가하여, 넙치에게 유발된 수은 독성의 해독 유무를 평가하였으며 비타민 C 400 mg/kg사료와 셀레늄4 mg/kg 사료 수준에서 성장 감소가 개선 되었고, 어체내 수은축적 수준도 감소하였다. 실험3는 사료내 항산화물질인 비타민E와 셀레늄을 복합 첨가하여, 넙치에게 유발된 수은 독성의 해독 유무를 평가하였으며 비타민 E 100 mg/kg 사료와 셀레늄 4 mg/kg 사료 수준에서 성장 감소가 개선 되었고, 어체내 수은축적 수준도 감소하였다. 실험 4는 사료내 항산화물질인 비타민C, E 그리고 셀레늄을 복합 첨가하여, 넙치에게 유발된 수은 독성의 해독 유무를 평가하였으며 비타민 C 800 mg/kg 사료, 비타민E 200 mg/kg 사료와 셀레늄 2 mg/kg 사료 수준에서 성장 감소가 개선 되었고, 어체내 수은축적 수준도 감소하였다. 실험 1, 2, 4, 그리고 4 에서 이전에 실시한 비타민 C, E 그리고 셀레늄 각각 단일 첨가에 의한 해독작용보다 상승효과를 나타낸것으로 확인되었으며, 비타민 C, E 그리고 셀레늄의 각각 두개씩의 복합첨가보다 비타민 C, E 그리고 셀레늄을 동시에 복합 첨가한 경우에 상승효과를 보인 것으로 확인되었다. 따라서, 수은 독성이 유발된 치어기 넙치에 대한 사료내 항산화물질인 비타민 C와 E 그리고 셀레늄의 복합첨가가 성장감소와 조직내 수은 축적 등과 같은 수은 독성에 대한 해독 상승 효과를 나타내는 것으로 확인 되었다.
- Author(s)
- 박건현
- Issued Date
- 2014
- Awarded Date
- 2014. 8
- Type
- Dissertation
- Publisher
- 부경대학교
- URI
- https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/12491
http://pknu.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000001967356
- Alternative Author(s)
- Gunhyun Park
- Affiliation
- 대학원
- Department
- 대학원 수산생물학과
- Advisor
- 배승철
- Table Of Contents
- Contents
Contents i
List of Tables v
List of Figures vii
Abstract ix
Chapter 1. General review 1
I. Introduction 1
II. Comparison of dietary organic and inorganic mercury threshold levels for the mercury toxicity in juvenile olive flounder Paralichthy olivaceus 4
III. Evaluation of dietary mercury toxicity threshold level in juvenile olive flounder Paralichthy olivaceus 5
IV. Detoxification effects of dietary selenium levels on mercury toxicity in juvenile olive flounder Paralichthy olivaceus 5
V. Detoxification effects of dietary vitamin C levels on mercury toxicity in juvenile olive flounder Paralichthy olivaceus 6
VI. Detoxification effects of dietary vitamin E levels on mercury toxicity in juvenile olive flounder Paralichthy olivaceus 6
VII. References 7
Chapter 2. Synergistic effects of dietary vitamin C and E levels on mercury toxicity in juvenile olive flounder Paralichthy olivaceus 11
I. Introduction 11
II. Materials and methods 12
1. Experimental diets 12
2. Experimental fish and feeding trials 13
3. Sample collection and analysis 13
4. Vitamin C and E analysis 14
5. Mercury analysis 14
6. Statistical analysis 14
III. Results 15
1. Growth performance 15
2. Total mercury concentrations in tissues 16
IV. Discussion and conclusions 17
V. References 19
VI. Tables and Figures 24
Chapter 3. Synergistic effects of dietary vitamin C and selenium levels on mercury toxicity in juvenile olive flounder Paralichthy olivaceus 31
I. Introduction 31
II. Materials and methods 32
1. Experimental diets 32
2. Experimental fish and feeding trials 33
3. Sample collection and analysis 33
4. Vitamin C analysis 34
5. Selenium analysis 34
6. Mercury analysis 34
7. Statistical analysis 35
III. Results 35
1. Growth performance 35
2. Total mercury concentrations in tissues 36
IV. Discussion and Conclusions 37
V. References 39
VI. Tables and Figures 43
Chapter 4. Synergistic effects of dietary vitamin E and selenium levels on mercury toxicity in juvenile olive flounder Paralichthy olivaceus 50
I. Introduction 50
II. Materials and methods 51
1. Experimental diets 51
2. Experimental fish and feeding trials 52
3. Sample collection and analysis 52
4. Vitamin E analysis 53
5. Selenium analysis 53
6. Mercury analysis 54
7. Statistical analysis 54
III. Results 54
1. Growth performance 54
2. Total mercury concentrations in tissues 55
IV. Discussion and Conclusions 56
V. References 58
VI. Tables and Figures 62
Chapter 5. Synergetic effects of dietary vitamin C and E, and selenium on mercury toxicity in juvenile olive flounder Paralichthy olivaceus 69
I. Introduction 69
II. Materials and methods 72
1. Experimental diets 72
2. Experimental fish and feeding trials 72
3. Sample collection and analysis 73
4. Vitamin C and E analysis 73
5. Selenium analysis 74
6. Mercury analysis 74
7. SOD acitivity 75
8. TBARS 75
9. Statistical analysis 75
III. Results 76
1. Growth performance 76
2. Total mercury concentration in tissues 77
3. SOD activity in tissues 78
4. TBARS in tissues 79
IV. Discussion and conclusions 79
V. References 84
VI. Tables and figures 89
Acknowledgment 94
- Degree
- Doctor
-
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- 대학원 > 수산생물학과
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