PUKYONG

할랄식품 표준이 수출에 미친 영향: 말레이시아 사례를 중심으로

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Abstract
말레이시아 정부는 1959년부터 할랄 관련 제도를 발전시켜왔으며, 2004년에는 세계적으로 인정받는 할랄식품 가이드라인인 할랄식품 표준(MS1500)을 제시하였다. 이에 본 연구는 할랄식품 표준이 말레이시아 할랄 관련 식품 수출에 미친 영향을 알아보고자 1989년부터 2013년까지 16개국에 대한 수출액을 대상으로 중력모형을 이용하여 실증분석을 실시하였다. 분석은 통합최소자승법(Pooled LS), 표면무관회귀분석(SUR), 확률효과모형(Random Effect)등 3가지 방법을 이용하였으며, 변수로는 말레이시아의 할랄 관련 식품 수출액, 수입국의 실질GDP, 교차환율, 수입국과의 항구 간 운항거리와 MFN평균관세, 할랄 가변수를 이용하였다.
실증분석 결과, 수입국 실질 GDP에 따른 영향은 전반적으로 수입국 실질 GDP가 증가할수록 수출액이 증가하는 것으로 나타났으며, 수입국과의 항구 간 거리에 대한 결과 또한 GCC에 대한 분석을 제외하고는 예상과 일치하게 거리가 멀수록 수출액이 감소하는 결과가 나타났다. 관세에 관한 추정결과는 대체적으로 부(-)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 교차환율에 관한 추정결과는 예상한 것과 일치하게 모두 수출액에 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 할랄 가변수의 추정결과, 말레이시아 수출액이 1989년에서 2003년보다 MS1500이 적용된 2004년에서 2013년이 전반적으로 2배 이상 증가(최고 3.83배)한 것으로 나타났다. 이는 할랄식품 표준의 가치와 나아가 할랄식품 시장의 성장성을 보여주는 결과라고 할 수 있다.
Demands of the halal market have increased as a result of growing Muslim populations in the world. Halal means “permissible” or “lawful” in Arab and specifically refers to Islamic principles or standards regarding certain items or behaviors. Overall, halal is applied to individuals’ behaviors and rules and regulations of institutions in Muslim communities. Halal also includes standards regarding food and other products and services including pharmaceuticals, cosmetics, clothing, retail, and healthcare.
The Malaysian government has developed a halal industry at the national level since 1959. In 2004, The Malaysian government established the Halal Food Standard (MS1500). The government took an initiative in Halal industries in order to promote Muslim’s lifestyles and create economic benefits produced by Halal-related businesses.
The purpose of this study is to examine the application of Halal Food Standard (MS1500) in terms of effects of the Halal Food Standard (MS1500) on exports of halal-related food in Malaysia. This study is intended to compare two periods from 1989 to 2003 and from 2004 to 2013. The analyses are conducted by utilizing the gravity model that includes Halal as an additional dummy variable. Estimated results from the study demonstrate that exports of halal-related food in Malaysia increased approximately twice from 2004 to 2013 when compared to 1989-2003.
In conclusion, the effect of the Halal Food Standard on the exports of halal-related food in Malaysia is statistically significant.
Author(s)
강자은
Issued Date
2016
Awarded Date
2016. 2
Type
Dissertation
Publisher
부경대학교 대학원
URI
https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/13175
http://pknu.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000002234002
Affiliation
부경대학교 대학원
Department
대학원 국제통상물류학과
Advisor
나희량
Table Of Contents
목 차

표 목차 ⅲ
그림 목차 ⅳ
Abstract ⅴ

제 Ⅰ장 서론 1
제 1절 연구의 배경과 연구목적 1
제 2절 연구의 내용 및 방법 4
제 3절 논문의 구성 5

제 Ⅱ장 할랄의 개념적 고찰 6
제 1절 할랄의 의미 6
제 2절 세계 할랄시장 규모와 특징 12

제 Ⅲ장 말레이시아 할랄 관련 제도 및 할랄식품 수출 현황 17
제 1절 말레이시아 할랄 관련 제도(MS1500 중심) 17
제 2절 말레이시아 할랄 관련 식품 수출 현황 22

제 Ⅳ장 연구모형 및 실증분석 26
제 1절 연구모형 및 자료 26
제 2절 변수에 대한 설명 31
제 3절 실증분석결과 36
제 4절 시사점 44


제 Ⅴ장 결론 46



※ 국문초록 50

※ 참고문헌 51

※ 부록 57
Degree
Master
Appears in Collections:
대학원 > 국제통상물류학과-FTA비즈니스전공
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