304 스테인리스강의 열영향부에 미치는 탄소 함량과 용접 입열량의 영향
- Alternative Title
- Effect of Carbon Content and Welding Heat Input on the Heat Affected Zone of 304 Stainless Steel
- Abstract
- As a result of welding 304 stainless steel which has a high carbon content containing 0.074wt.%C with an heat input of minimum 60kJ/in to investigate the effect of carbon content and welding heat input on the heat affected zone of austenitic stainless steels, a variety of tests to identify characteristics such as nondestructive properties, mechanical properties, chemical compositions, delta ferrire contents and structure observation satisfied all the requirements, but the intergranular corrosion by ASTM A262 test was observed at a specific location of the heat affected zone. The sensitization phenomena according to intergranular corrosion of the heat affected zone was confirmed by the temperature distribution analysis using SYSWELD 2014 program.
However, as a result of welding 304 stainless steel which has a carbon content containing 0.064wt.%C with an heat input of minimum 60 kJ/in, the resistance to intergranular corrosion was confirmed in the heat affected zone.
Therefore, it is deemed necessary to limit the maximum 0.65wt.%C of carbon content and maximum 60kJ/in of welding heat input to be applied to industrial field welding to ensure corrosion resistance of 304 series stainless steel in a corrosive environment.
- Author(s)
- 오은종
- Issued Date
- 2017
- Awarded Date
- 2017. 8
- Type
- Dissertation
- Keyword
- 스테인리스강 열영향부 탄소 함량 용접 입열량
- Publisher
- 부경대학교
- URI
- https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/14266
http://pknu.dcollection.net/common/orgView/000002379725
- Alternative Author(s)
- Eun Jong Oh
- Affiliation
- 부경대학교 산업대학원
- Department
- 산업대학원 금속공학과
- Advisor
- 강창룡
- Table Of Contents
- 1. 서 론 1
2. 실험 준비 및 방법 3
2.1 시료 및 용접변수 3
2.2 시험편 레이-아웃 및 가공 8
2.3 실험 방법 9
2.3.1 비파괴시험 9
2.3.2 기계적 성질시험 9
2.3.3 화학성분 분석 및 델타 페라이트 측정 12
2.3.4 용접부의 조직관찰 14
2.3.5 입계부식시험 14
3. 실험 결과 및 고찰 17
3.1 비파괴시험에 의한 결함 평가 17
3.2 기계적 성질 평가 18
3.2.1 굽힘 성질 특성 18
3.2.2 인장 강도 특성 18
3.2.3 경도 특성 18
3.2.4 충격 강도 특성 20
3.3 화학성분 및 델타 페라이트 평가 22
3.4 조직 관찰 특성 25
3.5 입계부식 특성 평가 28
3.5.1 ASTM A262 코드의 입계부식 평가 기준 28
3.5.2 스테인리스강(0.74wt.%C)의 입계부식 특성 평가 28
3.5.3 스테인리스강(0.74wt.%C)의 입계부식 특성 고찰 34
3.5.4 스테인리스강(0.64wt.%C)의 입계부식 특성 평가 35
3.5.5 스테인리스강(0.64wt.%C)의 입계부식 특성 고찰 40
4. 열영향부의 온도분포해석 및 예민화 경향분석 42
4.1 열영향부의 온도 분포 해석 42
4.2 열영향부의 예민화 경향 분석 54
5. 결 론 55
참고문헌 57
- Degree
- Master
-
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- 산업대학원 > 금속공학과
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