PUKYONG

패널자료를 이용한 중국 수산물 소비지출에 영향을 미치는 요인에 관한 연구

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Abstract
China is the world's largest producer of aquatic products and its fishery sector is comprised primarily of aquaculture facilities, both fresh and seawater, and a much smaller wild catch component. The expansion of the aquaculture sector continues to boost China's aquatic output. The increase is attributable to several factors. Among them rapidly growing domestic demand is no doubt one of the most important reasons. Rapid economic growth and rising disposable income are influencing domestic consumption and the economic recovery of major import markets is further stimulating consumption of China's aquatic products.
This paper tries to examine the status, trend and reasons of consumption of aquatic products in China. Based on the analysis on the consumption of aquatic products and its change, this paper utilizes panel regression model to estimate the affecting factors of aquatic products consumption in China. By using panel data between 1997 and 2010, the results indicate that income, urbanization, aging and dummy variable have positive effects and fish price index has negative effect on China's aquatic products consumption as predicted. However, effect of meat consumption on fishery consumption is totally opposite with our prediction. In other words, it turns out that meat consumption has positive effect on fish consumption. Finally the member of household does not show any significant effect on consumption of aquatic products in China.
Author(s)
임설매
Issued Date
2014
Awarded Date
2014. 2
Type
Dissertation
Publisher
부경대학교
URI
https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/1670
http://pknu.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000001967079
Affiliation
대학원
Department
대학원 국제통상물류학과
Advisor
김기수
Table Of Contents
I . 서 론 1
1.1 연구의 배경 및 필요성 1
1.2 연구의 목적 3
1.3 연구의 범위 및 방법 5
1.4 논문의 구성 7

Ⅱ. 선행연구의 검토 8
2.1 한국 내 수산물소비 관련 기존연구 8
2.2 중국 내 수산물소비 관련 기존연구 15

Ⅲ. 중국의 수산물 생산 및 소비동향 17
3.1 중국의 수산물 생산 17
3.2 중국의 수산물 교역 및 소비동향 24
3.2.1 중국의 수산물 교역동향 24
3.2.2 중국의 수산물 소비동향 29
3.3 중국의 수산물 유통경로 37

Ⅳ. 연구모형 및 분석방법 48
4.1 추정모형의 이론적 기초 48
4.2 추정함수식의 제시 56
4.3 추정변수에 대한 설명 59
4.4 자료수집 및 분석 65

Ⅴ. 실증분석 결과 95
5.1 고정효과 및 확률효과모형의 유의성 검정결과 95
5.2 수산물 소비지출액 영향요인에 대한 실증분석 결과 96
5.2.1 중국 전체 지역의 수산물 소비지출액 영향요인 분석결과 97
5.2.2 지역별 수산물 소비지출액 영향요인 분석결과 101
5.3 총 소비 중 수산물 소비지출액 비중 영향요인 분석결과 105
5.3.1 전체 지역의 수산물 소비지출액 비중 영향요인 분석결과 105
5.3.2 지역별 수산물 소비지출액 비중 영향요인 분석결과 109

Ⅵ. 요약 및 결론 114
6.1 연구의 요약 114
6.2 향후 연구방향 117

참 고 문 헌 118
Degree
Doctor
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대학원 > 국제통상물류학과-FTA비즈니스전공
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