학교급식에서 사용되는 세제 및 소독제가 조리원의 건강 및 스트레스에 미치는 영향
- Alternative Title
- The impact on emploees's health and stress about the detergents and disinfectants used in school food service
- Abstract
- This study is about how detergent that is used for cleaning or disinfection influences the school foodservice emploees's health and stress while working at elementary and middle schools in Haeundae, Busan.
We surveyed by self-administered questionnaire survey method from the school lunch ladies during 3 weeks from March 13th to March 29th 2013 to check the influence. Collectig rate was 84.7%.
Survey instrument was general imformation of those survey(age, educational background, monthly income, number of meal service, cooking career, working time), recongnition for eco-friendly detergents usd, change intention, physical abnomal symphtom, presence of disease.
As a result, each school uses a different kind and amount of detergent when they clean or disinfect the school cafeteria. And 50.4% of the schools use the detergent that has over 5% sodium hydroxide. And most of the emploees's experienced physical abnormal symptoms like dizziness, vomiting, skin stimulation and an eye's pain, bloodshot during cleaning and disinfection. And the emploees's experienced stress like suffocation, indigestion, impatient, pressed for time, faint,physical and mental fatigue, nervosity ect.
Therefore they recognize that they need safe and eco-friendly detergent. However they don't have enough information. So they suffer a lot of stress.
We analyze the effect on the school foodservice emploees's stress and on their health from the detergent and disinfection that is used in the school cafeteria. And we provide some basic data to improve the school cafeteria's environment.
- Author(s)
- 배미송
- Issued Date
- 2014
- Awarded Date
- 2014. 2
- Type
- Dissertation
- Publisher
- 부경대학교
- URI
- https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/1684
http://pknu.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000001967093
- Affiliation
- 교육대학원
- Department
- 교육대학원 영양교육전공
- Advisor
- 남택정
- Table Of Contents
- Abstract
Ⅰ. 서 론 1
1. 문제의 제기 및 연구의 목적 1
Ⅱ. 연구의 이론적 배경 4
1. 학교급식의 목적과 문제점 4
2. 학교 급식에서 사용되는 세척제 및 소독제 5
가. 세척의 필요성과 세척제의 종류 5
나. 세척제의 문제점 6
3. 조리실의 환경이 조리원의 건강에 미치는 영향 8
Ⅲ. 연구방법 10
1. 연구대상 및 방법 10
2. 연구기간 10
3. 조사도구 10
가. 일반적인 사항 11
나. 사용하는 세제의 종류, 사용량 및 사용방법 11
다. 세제 사용 인식 11
라. 신체적 이상 증상 12
마. 스트레스 12
4. 조사 자료의 통계분석 13
Ⅳ. 연구결과 및 고찰 14
1. 조사대상자의 일반사항 14
2. 업무강도 및 급식실 환경에 대한 만족도 16
3. 세제 및 소독제의 종류, 사용량, 세척 및 소독방법 18
가. 세제 종류 18
나. 소독제 종류 19
다. 소독제 1일 사용 양 20
라. 세척 및 소독방법 21
4. 세제 사용 인식 및 바꿀 의향, 신체적 이상 증상 유무 및 질환 유무 22
5. 신체적 이상 증상 및 스트레스 24
가. 친환경 세제 인식 여부에 따른 신체적 이상 증상과 스트레스 24
나. 소독제 사용 개수에 따른 신체적 이상과 스트레스 27
다. 소독제 사용 양에 따른 신체적 이상과 스트레스 32
라. 신체적 이상 유무에 따른 스트레스 36
마. 질환유무에 따른 신체적 이상 증상과 스트레스 37
Ⅴ. 결론 및 제언 39
Ⅵ. 참고문헌 44
- Degree
- Master
-
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