PUKYONG

A field evaluation of animal and plant proteins to replace fishmeal in sub-adult olive flounder

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Abstract
Two experiments were conducted to evaluate the optimum dietary inclusion level of plant and animal protein mixtures as fish meal (FM) replacers in diets for sub-adult olive flounder Paralichthys olivaceus. In the first experiment, three diets were formulated to replace FM at 0% (CONT), 10% with animal protein (AP10), and 20% with animal and plant protein mixture (APP20). Triplicate groups of 90 fish averaging 327±9.3g (mean±SD) were fed one of three experimental diets for 16 weeks. After the feeding trial, growth performance, non-specific immune responses, and intestinal villi length were not significantly different among fish fed all the experimental diets (P > 0.05). In the second experiment, four diets were formulated to replace FM with animal and plant protein mixtures at 0 (CONT), 20 (APP20), 30 (APP30), and 40% (APP40). Triplicate groups of 90 fish averaging 478±4.7g (mean±SD) were fed one of three experimental diets for 20 weeks. After the feeding trial, weight gain, specific growth rate, and protein efficiency ratio were not significantly different among fish fed all the experimental diets (P > 0.05). However, feed efficiency of fish fed the APP40 diet was significantly lower than those of fish fed the other diets (P < 0.05). Survival rate, whole-body proximate composition, hematological parameters, and non-specific immune responses were not significantly affected by the experimental diets. But intestinal villi length of fish fed the APP20, APP30, and APP40 diets were significantly lower than those of fish fed the control diet (P < 0.05). Therefore, based on growth performance and non-specific immune responses, dietary animal and plant protein mixtures could replace up to 30% of fish meal in diet of sub-adult olive flounder.
본 실험은 육성기 넙치에 있어서 동물성 단백질 원료와 식물성 단백질 원료의 어분 대체 이용가능성을 평가하기 위해 실시하였다. 실험 1에서는 평균무게 327±9.3 g (mean±SD)인 육성기 넙치를 대상으로 하였으며, 실험사료는 어분을 기초로 사용한 대조구(CONT), 동물성10%대체(AP10), 동∙식물성20%대체(APP20)를 사용하였으며 각 수조별 90마리의 넙치를 사용하였다. 14주간의 현장실험 실험종료 후, 증체율, 일간성장률, 사료효율, 단백질전환효율에 있어서 모든 실험구간 유의한 차이가 나타나지 않았다(P > 0.05). 건강도 분석 결과 간중량지수(HSI), 내장중량지수(VSI), 비만도(CF)에 있어서, 대조구와 실험구(AP10, APP20)사이에 유의한 차이가 나타나지 않았다(P > 0.05). 비특이적 면역반응 분석 결과 Superoxide dismutease(SOD), Lysozyme 활성, 비교 결과 대조구와 실험구(AP10, APP20)의 유의한 차이가 나타나지 않았다(P > 0.05). 장조직 분석을 위해, (villus height)의 길이를 비교한 결과, 대조구와 실험구(AP10, APP20)사이에 유의한 차이가 나타나지 않았다(P > 0.05). 실험2에서는 평균무게 478±4.7 g (mean±SD)인 육성기 넙치를 대상으로 하였으며, 실험사료는 어분을 기초로 사용한 대조구(CONT) 어분대체를 위한 동식물성 혼합 단백질을 20,30,40% 사용한 실험사료(APP20, APP30, APP40)을 사용하였으며 각 수조별 90마리의 넙치를 사용하였다. 20주간의 현장실험 결과, 증체율, 일간성장률, 단백질전환효율에 있어서 모든 실험구간에 있어 유의한 차이가 나타나지 않았으나(P > 0.05), 사료효율에 있어서는 APP40실험구가 다른 실험구에 비해 유의하게 낮은 값을 나타내었다(P < 0.05). 건강도 분석 결과 간중량지수(HSI), 내장중량지수(VSI), 비만도(CF)를 비교하였으며, 대조구와 실험구(APP20, APP30, APP40)사이에 유의한 차이가 나타나지 않았다(P > 0.05). 비특이적 면역반응 분석결과 Superoxide dismutease(SOD), Lysozyme 활성, 비교 결과 대조구와 실험구(APP20, APP30, APP40)사이에 유의적인 차이가 나타나지 않았다(P > 0.05). 장조직 분석을 위해, (villus height)의 길이 비교, 대조구가 다른실험구 비해 유의하게 높은 값을 나타내었으며(P < 0.05), APP40 실험구가 CONT, APP20, APP30에 비해 유의하게 낮은 값을 나타내었다(P > 0.05). 따라서, 증체율, 일간성장률, 단백질 전환 효율, 비특이적 면역반응 등의 결과를 토대로 육성기 넙치 사료 내 동∙식물성 원료의 어분대체는 30%까지 대체할 수 있을 것으로 판단된다.
Author(s)
최원석
Issued Date
2019
Awarded Date
2019. 2
Type
Dissertation
Publisher
부경대학교
URI
https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/23052
http://pknu.dcollection.net/common/orgView/200000181121
Alternative Author(s)
wonsuk choi
Affiliation
부경대학교 대학원
Department
대학원 수산생물학과
Advisor
배승철
Table Of Contents
1. Abstract i

2. Acknowledgement vii

3. Table of contents xi

I. Introduction 1

II. Evaluation of an animal protein sources and mixture of animal and plant protein sources as the dietary fish meal replacers in sub-adult olive flounder Paralichthys olivaceus
Abstract 4
Materials and methods 6
Results 15

III. Evaluation of mixture of animal and plant protein sources as the dietary fishmeal replacers in sub-adult olive flounder Paralichthys olivaceus
Abstract 38
Materials and methods 40
Results 50

IV. Discussion and conclusion 73

V. References 78

Ⅵ. Appendix 86
Degree
Master
Appears in Collections:
대학원 > 수산생물학과
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