연어 해수 순치 및 양식 기술개발을 위한 기초연구
- Alternative Title
- Research for the development of technology for seawater acclimation and cultivation of Oncorhynchus keta(chum salmon)
- Abstract
- Salmon(Oncorhynchus keta) is a highly-preferred variety in the world, accounting for 4.2% of world aquatic products, and has high market stability due to the formation of an international market. Domestic salmon consumption has also increased by nearly three times over five years, showing a high growth trend. However, domestic salmon is highly dependent on imports.
Therefore, in this study, in order to use it as basic data for increasing salmon resources through the aquaculture industry, the possibility of seawater acclimatization of salmon through tissue and hormone changes was investigated, and the cause of salmon death after seawater acclimatization was investigated.
Salmon in the smolt period with a total length of 5cm is capable of acclimatization in seawater and due to the characteristics of salmon family fish, whose growth rate increases after acclimatization to seawater, it is expected to have sufficient economical efficiency compared to seawater acclimatization of salmon over 100g.
However, if salmon under stress after the smolt period is exposed to a water temperature of 16°C or higher, cellular degeneration occurs and its function decreases, and the number of lymph in the blood decreases, which damages the immune system and becomes susceptible to disease infection. It should be maintained to maintain the homeostasis of the salmon.
- Author(s)
- 권영현
- Issued Date
- 2021
- Awarded Date
- 2021. 2
- Type
- Dissertation
- Keyword
- 연어 해수순치
- Publisher
- 부경대학교
- URI
- https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/2339
http://pknu.dcollection.net/common/orgView/200000371557
- Alternative Author(s)
- Young Hyeon Kwon
- Affiliation
- 부경대학교 글로벌수산대학원
- Department
- 글로벌수산대학원 생물자원학과
- Advisor
- 오철웅
- Table Of Contents
- Ⅰ. 서론 1
Ⅱ. 재료 및 방법 2
1. 해수 순치 조건에 따른 조직과 대사 변화 2
1.1. 실험조건 2
1.2. 조직학적 변화 5
1.2.1 광학현미경 조직표본 제작 5
1.2.2 화상 분석장치를 통한 분석 7
1.3. Na+, K+ ATPase 검사 10
1.3.1 시료 채취 10
1.3.2 Na+, K+ ATPase 활성 측정 10
2. 해수 순치 후 수온증가에 따른 연어의 폐사 원인 규명 12
2.1. 사육조건 12
2.2. 질병 검사 15
2.2.1 세균 배양 및 PCR을 통한 세균 동정 15
2.2.2 CPE와 PCR을 이용한 바이러스 동정 16
2.3. 혈구 조성 검사 17
2.4. 병리 조직학적 검사 21
Ⅲ. 결론 22
1. 해수 순치 조건에 따른 조직과 대사 변화 22
1.1. 염분농도 변화에 따른 폐사율 22
1.2. 조직학적 변화 24
1.2.1 아가미 새판 상피층의 변화 24
1.2.2 아가미 점액세포 분포의 변화 26
1.2.3 아가미 염세포 분포의 변화 28
1.3. Na+, K+ ATPase 검사 30
2. 해수 순치 후 수온증가에 따른 연어의 폐사 원인 규명 33
2.1. 사육 수온에 따른 폐사율 33
2.2. 질병 검사 35
2.2.1 세균 배양 및 PCR을 통한 세균 동정 35
2.2.2 CPE와 PCR을 이용한 바이러스 동정 47
2.3. 혈구 조성 검사 49
2.4. 병리 조직학적 검사 56
2.4.1 간 조직의 병변 56
2.4.2 아가미 조직의 병변 59
2.4.3 신장 조직의 병변 62
Ⅳ. 고찰 65
1. 해수 순치 조건에 따른 조직과 대사 변화 65
2. 해수 순치 후 수온증가에 따른 연어의 폐사 원인 규명 68
Ⅴ. 요약 71
1. 연구의 결과 71
2. 연구의 시사점 71
3. 연구의 한계와 추후 방향 71
Ⅵ. 참고문헌 72
Ⅶ. 감사의 글 81
- Degree
- Master
-
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- 글로벌수산대학원 > 생물자원학과
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