PUKYONG

고효율 배합사료 개발을 위한 넙치 및 조피볼락 사료 내 국내 및 수입산 6가지 어분의 평가

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Alternative Title
Evaluation of six dietary imported and local fishmeals to develop high quality formulated feeds in Olive flounder paralichthys olivaceus and Rockfish sebastes schleglii
Abstract
Two experiments were conducted to evaluate imported and local fish meals in juvenile olive flounder paralichthys olivaceus and juvenile rockfish sebastes schleglii. In the first experiment, triplicate groups of 30 olive flounder averaging 17±1g (mean±SD) were fed one of the six experimental diets for 8 weeks. Chilean (59.8%/diet), Indian (63.3%/diet), Danish (56.9%/diet), Peruvian (59.2%/diet), Vietnamese (64.2%/diet), and Korean (59.1%/diet) fishmeals were used for the experimental diets. After the feeding trial, weight gain and specific growth rate of fish fed Chile, Denmark and Peru diets were significantly higher than those of fish fed India, Vietnam and Korea diets (P<0.05). Feed efficiency of fish fed Denmark diet was significantly higher than those of fish fed Chile, India, Peru, Vietnam and Korea diets (P<0.05). Protein efficiency ratio of fish fed Denmark and Chile diets was significantly higher than those of fish fed India, Peru, Vietnam and Korea diets (P<0.05). There were no significant differences in whole body protein and ash contents among all groups. However moisture of fish fed Chile, India, Denmark and Vietnam diets was significantly higher than those of fish fed Korea diet (P<0.05). Crude lipid of fish fed Denmark diet was significantly higher than those of fish Vietnam diet (P<0.05). Crude protein, crude lipid and energy digestibility of fish fed Chile diet was significantly higher than those of fish fed the other experimental diets (P<0.05). In the second experiment, triplicate groups of 30 rockfish averaging 7±1g (mean±SD) were fed one of the six experimental diets (described previously) for 8 weeks. After the feeding trial, weight gain, specific growth rate, feed efficiency and protein efficiency ratio of fish fed Denmark, Peru, and Chile diets were significantly higher than those of fish fed India, Vietnam and Korea diets (P<0.05). Whole-body moisture composition of fish fed Chile, India, Denmark and Vietnam diets were significantly higher than those of fish fed Korea diet (P<0.05). Crude lipid of fish fed Chile, India, Denmark and Peru diets was significantly higher than those of fish fed Vietnam and Korea diets (P<0.05). Crude protein and Crude ash were not significantly different among fish fed all the experimental diets (P>0.05). Digestibility of crude protein and energy of fish fed Chile diet were significantly higher than those of fish fed all the other diets (P<0.05). Crude lipid digestibility of fish fed Chile, Peru and Korea diets was significantly higher than those of fish fed the other experimental diets (P<0.05). Therefore, based on growth, whole-body proximate composition and digestibility, Denmark, Chile and Peru were the most suitable fishmeals in formulated diets for juvenile olive flounder paralichthys olivaceus and juvenile Rockfish sebastes schleglii.
본 실험은 넙치 및 조피볼락 배합사료 내 어분 평가를 통한 고효율 사료개발을 위해 실시하였다. 1차 실험에서는 평균무게 17±1 g (mean±SD)인 치어기 넙치를 수조 별 30마리씩 3반복으로 실시하였으며, 실험사료는 어분을 평가하기 위해 칠레산, 인도산, 덴마크산, 페루산, 베트남산 및 국내산 어분을 사용하였다. 8주간의 사육실험 종료 후, 증체율과 일간성장률에 있어서 칠레산, 덴마크 및 페루산 실험구가 인도, 베트남 및 국내산 실험구에 비해 유의적으로 높게 나타났다 (P < 0.05). 사료효율은 덴마크 실험구가 칠레, 인도, 페루, 베트남 및 국내산 실험구에 비해 유의하게 높게 나타났으며(P < 0.05), 페루와 칠레 실험구는 베트남, 인도 및 국내 실험구보다 유의하게 높게 나타났다(P < 0.05). 단백질 전환효율은 덴마크와 칠레 실험구가 인도, 페루, 베트남 및 국내 실험구에 비해 유의하게 높게 나타났으며(P < 0.05), 인도와 페루 실험구는 베트남과 국내 실험구에 비해 유의하게 높게 나타났다(P < 0.05). 전어체 분석결과 조단백, 조회분에서는 모든 실험구간 유의적인 차이가 나타나지 않았다(P > 0.05). 그러나 수분에서는 칠레, 인도, 덴마크, 베트남 실험구가 국내 실험구보다 유의적으로 높은 값을 나타내었으며(P < 0.05), 조지방 분석결과에서는 덴마크 실험구가 베트남 실험구보다 유의적으로 높은 값을 나타내었으나(P < 0.05), 칠레, 인도, 페루, 국내 실험구와 유의한 차이가 나타나지 않았다(P > 0.05). 소화율 분석결과 단백질, 지질 에너지 소화율에 있어 칠레 실험구가 다른 실험구에 비해 유의적으로 높은 값을 나타내었으며(P < 0.05), 베트남 실험구가 다른 실험구에 비해 가장 낮은 값을 나타내었다(P > 0.05). 두 번째 실험은 평균무게 7±1 g (mean±SD)인 치어기 조피볼락을 대상으로 하였으며, 실험사료는 어분을 평가하기 위해 칠레산 어분, 인도산 어분, 덴마크산 어분, 페루산 어분, 베트남산 어분, 국내산 어분을 사용하였으며, 각 수조별 30마리의 조피볼락을 사용하였다. 8주간의 사육실험 종료 후, 증체율 일간성장률 사료효율 단백질전환효율에 있어서 덴마크, 페루 실험구가 인도, 베트남, 국내 실험구에 비해 유의적으로 높은 값을 나타내었으나(P < 0.05), 칠레 실험구와는 유의적인 차이가 나타나지 않았다(P > 0.05). 전어체 수분 분석결과 칠레, 인도, 덴마크, 베트남 실험구가 페루 및 국내 실험구에 비해 유의적으로 높은 값을 나타났으며(P < 0.05), 조지방 분석결과 칠레, 인도, 덴마크, 페루 실험구가 베트남, 국내 실험구에 비해 유의적으로 높은값 을 나타내었다(P < 0.05). 조단백, 조회분 분석결과 모든 실험구간 유의적인 차이가 나타나지 않았다(P > 0.05). 소화율 분석결과 단백질 소화율과 에너지 소화율에서 칠레 실험구가 다른 실험구에 비해 유의적으로 높은 값을 나타내었다(P < 0.05). 지질 소화율에서는 칠레, 페루, 국내산 어분이 다른 실험구에 비해 유의적으로 높은 값을 나타내었다(P < 0.05). 따라서 두 가지 연구의 성장도 조사, 전어체 분석 및 소화율 분석 결과로 보아, 배합사료 내 어분의 품질은 치어기 넙치 및 조피볼락의 성장에 영향을 미치며, 넙치 및 조피볼락용 배합사료 제조시에는 덴마크산 어분, 칠레산 어분 및 페루산 어분이 가장 적합한 품질임을 확인하였다.
Author(s)
김성민
Issued Date
2019
Awarded Date
2019. 8
Type
Dissertation
Publisher
부경대학교
URI
https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/23519
http://pknu.dcollection.net/common/orgView/200000223630
Alternative Author(s)
seongmin Kim
Affiliation
부경대학교 대학원
Department
대학원 수산생물학과
Advisor
배승철
Table Of Contents
1. 서 론 1
2. 넙치 사료 내 원산지별 어분 이용성 평가 3
2.1. 재료 및 방법 3
2.2. 결과 및 고찰 12
3. 조피볼락 사료 내 원산지별 어분 이용성 평가 29
3.1. 재료 및 방법 29
3.2. 결과 및 고찰 37
4. 요약 52
5. 참고 문헌 54
6. 감사의 글 57
Degree
Master
Appears in Collections:
대학원 > 수산생물학과
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