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조피볼락과 넙치 사료 내 수은과 카드뮴의 식품 안전성실험 모델 개발

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Alternative Title
Development of the experimental model for the dietary food safety guideline of mercury in Korean rockfish (Sebastes schlegeli) and cadmium in olive flounder (Paralichthys olivaceus)
Abstract
본 연구는 양식어류용 배합 사료 내 유해중금속 안전성 기준 평가를 위한 실험 모델 개발을 위하여 수행되었다. 첫 번째 연구 (실험 1)는 육성기 조피볼락 사료 내 형태가 다른 수은(무기·유기)을 함량별로 첨가하여 조직별 축적, 비특이적 면역반응, 혈액 성상학적 변화 및 성장관련 측정 값 등을 분석 조사하였다. 두 번째 연구 (실험 2)는 미성어기 넙치 사료 내 카드뮴을 함량별로 첨가하여 조직별 축적, 비특이적 면역반응, 혈액 성상학적 변화 및 성장관련 측정 값 등을 분석 조사하였다.
본 연구 수행을 통해 수은과 카드뮴의 양식 사료 내 허용기준을 제시 할 수 있는 실험 모델을 개발하고자 하였다. 본 실험 결과, 넙치와 조피볼락에서 사용한 실험 모델은 다른 양식어종과 유해중금속에서도 적용 가능할 것으로 판단되며, 궁극적으로는 양식어류의 식품 안전성을 확보하는데 기여 할 수 있을 것으로 사료된다.

(실험 1) 사료 내 무기·유기수은 함량이 육성기 조피볼락의 조직별 축적, 비특이적 면역반응, 혈액 성상학적 변화 및 성장에 미치는 영향

본 연구는 사료 내 무기 또는 유기수은 함량이 조피볼락의 조직별 수은 축적, 비특이적 면역반응, 혈액 성상학적 변화 및 성장에 미치는 영향을 조사하였다. 수은을 별도로 첨가하지 않은 대조구와 무기 또는 유기수은을 0.4, 0.8, 1.6, 3.2 및 6.4 mg/kg씩 각각 첨가한 총 11종의 실험 사료를 제조하였다. 사육실험은 최초체중 81.5g의 조피볼락을 33개의 400L원형수조에 각각 25마리씩 실험구별 3반복으로 수용하여 12주간 사육하였다. 사육 1주, 2주, 4주, 8주 및 12주에 3반복 수조에서 수조별 각각 2마리의 실험어를 채취하여 조직 내 총 수은 분석을 하였고, 조피볼락의 혈장을 분리하여 항산화 효소(SOD)와 라이소자임 활성 및 혈액 성상학적 변화를 측정하였다. 또한, 성장관련 측정치 등을 조사하였다.
연구 결과, 조피볼락의 수은 축적량은 내장 조직을 제외한 등근육, 간, 신장 조직에서 수은의 형태와 함량에 따라 상호적인 유의적 상관 관계를 보였다(P<0.0001). 사육실험 12주 후에 무기수은 6.4 mg/kg을 첨가한 사료를 공급한 실험어의 조직별 수은 함량은 내장(12.87 mg/kg) > 신장(3.06 mg/kg) > 간(0.62 mg/kg) > 등근육(0.18 mg/kg) 순으로 높게 나타났으며, 유기수은(6.4 mg/kg)을 첨가한 사료를 공급한 실험어의 조직별 수은 함량은 간(15.39 mg/kg) > 내장(11.34 mg/kg) > 신장(10.57 mg/kg) > 등근육(8.73 mg/kg) 순으로 높게 나타났다.
등근육 내 수은의 축적량은 사료 내 수은 함량0.4, 0.8, 1.6, 3.2, 6.4 mg/kg에 따라 무기수은 실험구에서 각각 0.08, 0.07, 0.10, 0.07, 0.18 mg/kg으로 나타났고, 유기수은 실험구는 각각 0.49, 0.89, 1.82, 4.97, 8.73 mg/kg으로 나타났다. 사료 내 무기수은 함량이 증가하여도 등근육 내 수은 축적량은 증가하지 않았으나, 사료 내 유기수은 함량이 증가할수록 등근육 내 수은 축적량이 유의하게 증가하였다(P<0.0001). 사료의 수은 형태별로 수은 1.6, 3.2 및 6.4 mg/kg을 첨가한 유기수은 실험구가 무기수은 실험구에 비하여 등근육 내 수은 축적량은 유의하게 높았다(P<0.0001).
간 조직 내 수은의 축적량은 사료 내 수은 함량 0.4, 0.8, 1.6, 3.2, 6.4 mg/kg에 따라 무기수은 실험구에서 각각 0.03, 0.05, 0.09, 0.36, 0.62 mg/kg으로 나타났고, 유기수은 실험구에서 각각 0.4, 0.66, 1.79, 6.17, 15.39 mg/kg으로 나타났다. 사료 내 무기수은 함량이 증가함에 따라 간 조직 내 수은 축적량은 점차적으로 증가하였으나 유의한 차이는 없었고, 사료의 유기수은 함량이 증가함에 따라서 유의하게 증가하였다(P<0.0001). 사료 내 수은 형태별로 수은 1.6, 3.2 및 6.4 mg/kg을 첨가한 유기수은 실험구가 무기수은 실험구에 비하여 간 조직 내 수은 축적량은 유의하게 높았다(P<0.0001).
신장 조직 내 수은의 축적량은 사료 내 수은 함량 0.4, 0.8, 1.6, 3.2, 6.4 mg/kg으로 나타났고, 무기수은 실험구에서 각각 0.06, 0.16, 0.59, 1.21, 3.06 mg/kg 으로 나타났고, 유기수은 실험구에서 각각 0.35, 1.00, 2.52, 5.54, 10.57 mg/kg 으로 나타났다. 사료의 무기 및 유기수은 함량이 증가함에 따라서 신장 조직 내 수은의 축적량은 유의하게 증가하였다(P<0.0001). 사료 내 수은 형태별로 수은 3.2 및 6.4 mg/kg 을 첨가한 유기수은 실험구는 무기수은 실험구에 신장 조직 내 수은 축적량에 비하여 유의하게 높았다(P<0.0001).
내장 조직 내 수은의 축적량은 사료 내 수은 함량 0.4, 0.8, 1.6, 3.2, 6.4 mg/kg에 따라 각각 0.32, 0.43, 1.01, 2.66, 12.87 mg/kg 으로 나타났고, 유기수은 실험구에서 각각 0.33, 0.71, 1.70, 4.61, 11.34 mg/kg 으로 나타났다. 사료 내 무기 및 유기수은 함량이 증가함에 따라서 내장 조직 내 수은의 축적량은 유의하게 증가하였다(P<0.0001). 그러나 사료의 수은 형태별로 내장 조직의 수은 함량은 유기수은 실험구와 무기수은 실험구간에 유의한 차이가 없었다.
또한, 어류에서 스트레스의 지표로 측정한 혈장 내 superoxide dismutase (SOD) 활성을 측정한 결과, 12주 후 무기, 유기수은 0.4~6.4 mg/kg 첨가 사료를 공급한 조피볼락의 혈장 내 SOD 활성은 대조구(49.67%)보다 증가되었으며, 무기수은 실험구가 54.67∼75.13%, 유기수은 실험구는 78.03∼88.45%로 나타나 수은의 형태와 함량에 따라 SOD 활성 값의 차이를 보였다(P<0.05). 혈장 내 라이소자임 활성은 유기수은 1.6, 3.2, 6.4 mg/kg 함량에서만 면역반응이 유의하게 증가하였다(P<0.001). 이러한 실험 결과는 조피볼락이 수은에 노출되어 발생하는 산화적 스트레스를 포함한 독성증상을 방어하기 위하여 SOD와 라이소자임 활성 반응을 조절하여 체내의 해독기작을 활성하고, 수은의 형태와 함량에 따라 차이가 있음을 시사하였다.
12주 사육실험을 통한 108~124g의 조피볼락에서 무기수은 0.4~6.4 mg/kg첨가 사료를 공급한 가식부위(등근육)에는 0.08~0.18 mg/kg의 수은이 축적되어 국내 식품 내 총 수은 허용기준(0.5 mg/kg이하)을 초과하지 않았다. 그러나, 유기수은 0.4 mg/kg첨가 사료를 공급한 조피볼락의 가식부위(등근육)에는 0.49 mg/kg의 수은이 축적되어 식품 내 허용기준치에 매우 근접하였다. 간 조직에서 무기수은은 각각 사료 내 함량이 0.4, 0.8 및 3.2 mg/kg의 사료까지는 식품 내 총 수은 허용기준(0.5 mg/kg이하)을 초과하지 않았으나, 유기수은의 경우 간 조직에서 가식부위인 등근육과 동일한 사료 내 함량이 0.4 mg/kg까지만 식품 내 총 수은 허용기준 미만이고 전부 초과 되었다. 신장과 내장 조직에서 무기수은은 각각 사료 내 함량이 0.4 및 0.8 mg/kg의 사료까지는 식품 내 총 수은 허용기준(0.5 mg/kg이하)을 넘지 않았으나, 유기수은의 경우 신장과 내장 조직에서 가식부위인 등근육처럼 사료 내 함량이 0.4 mg/kg 까지만 식품 내 총 수은 허용기준 미만이고 전부 초과 되었다.
결론적으로 국내 사료의 수은 허용기준 0.4 mg/kg (수산동물용 배합사료)는 사료 안전성 기준에 적합한 것으로 판단된다. 하지만, 현재 설정되어 있는 양어사료 내 허용 기준에서 무기수은과 유기수은을 별도로 설정해야 할 필요성이 있음을 보여준다. 또한, 사육기간과 어체의 성장단계에 따라 무기, 유기수은의 대사 메커니즘이 차이가 있다고 판단되어 향후 이와 관련한 추가적인 연구 수행이 필요하다.

(실험 2) 사료 내 카드뮴 함량이 미성어기 넙치의 조직별 축적, 비특이적 면역반응, 혈액성상학적 변화 및 성장에 미치는 영향

본 연구는 사료 내 카드뮴 함량이 넙치의 조직별 카드뮴 축적, 비특이적 면역반응, 혈액성상학적 변화 및 성장에 미치는 영향을 조사하였다. 카드뮴을 별도로 첨가하지 않은 대조구(Cd0.3)와 카드뮴을 2 (Cd2), 5 (Cd5), 10 (Cd10), 50 (Cd46) 및 100 (Cd93) mg/kg으로 각각 첨가한 총 6종의 실험사료를 제조하였다. 사육실험은 최초체중 404g의 미성어기 넙치를 7개의 3톤 원형수조에 각 64마리씩 수용하여 10주간 사육하였다. 사육 1주, 2주, 4주, 7주 및 10주 후에 각 수조에서 6마리의 실험어를 채취하여 조직 내 카드뮴 분석을 하였고, 넙치의 혈장을 분리하여 항산화 효소(SOD)와 라이소자임 활성 및 혈액성상학적 변화를 측정하였다. 또한, 성장관련 측정치 등을 조사하였다.
연구 결과, 넙치의 조직별 카드뮴 축적량은 등근육을 제외한 간, 신장, 내장 조직에서 카드뮴 함량 및 기간에 따라 유의적인 차이를 보였다(P<0.05). 10주 후 고농도의 카드뮴 93 mg/kg 첨가 사료를 공급한 넙치의 조직별 축적은 간 > 내장 > 신장 > 등근육 순으로 높게 나타났고, 카드뮴 2~46 mg/kg 첨가 사료를 공급한 넙치의 조직별 카드뮴 축적은 내장 ≧ 간 > 신장 > 등근육 순으로 높게 나타났다(P<0.05).
등근육 내 카드뮴의 축적량은 사료 내 카드뮴 함량 0, 2, 5, 10, 46, 93 mg/kg에 따라 모든 실험구에서 0.01~0.04 mg/kg으로 나타나 등근육 내 카드뮴 축적량은 낮았다(P<0.05). 간 조직 내 카드뮴의 축적량은 사료 내 카드뮴 함량 0, 2, 5, 10, 46, 93 mg/kg에 따라 실험구에서 각각 1.7, 2.6, 2.3, 4.6, 25.7 32.2 mg/kg으로 나타나 간 조직 내 카드뮴 축적량이 유의하게 증가하였다(P<0.05). 신장 조직 내 카드뮴 축적량은 사료의 카드뮴 함량 0, 2, 5, 10, 46, 93 mg/kg에 따라 실험구에서 각각 0.3, 0.6, 0.3, 0.8, 4.3, 6.9 mg/kg으로 나타나 신장 조직 내 카드뮴 축적량은 유의하게 증가하였다(P<0.05). 내장 조직 내 카드뮴의 축적량은 사료 내 카드뮴 함량 0, 2, 5, 10, 46, 93 mg/kg에 따라 실험구에서 각각 0.9, 4.9, 12.0, 20.2, 25.1, 24.4 mg/kg으로 나타나 내장 조직 내 카드뮴 축적량은 유의하게 증가하였다(P<0.05).
또한, 어류에서 스트레스의 지표로 측정한 혈장 내 superoxide dismutase (SOD) 활성을 측정한 결과, 10주 후 카드뮴 2~93 mg/kg 첨가 사료를 공급한 넙치의 혈장 내 SOD 활성은 대조구(65.1%)보다 감소된 36.4~55.3%로 나타나 카드뮴의 함량이 증가함에 따라 유의하게 감소하였다(P<0.05). 넙치의 혈장 내 aspartate aminotransferase (AST) 와 글루코오스는 Cd93 실험구가 대조구에 비해 유의하게 높게 나타났으나(P<0.05), Cd2, Cd5 및 Cd10 및 Cd46실험구와는 차이가 없었다.
10주간의 사육실험 결과, 미성어기 넙치의 증체율 및 사료효율은 Cd46, Cd93 실험구에서 Cd2, Cd5 및 Cd10실험구에 비해 유의하게 낮았다.
10주 사육실험을 통한 496~604g의 넙치에서 카드뮴 2~93 mg/kg첨가 사료를 공급한 가식부위(등근육)에는 0~0.04 mg/kg의 카드뮴이 축적되어 국내 식품 내 카드뮴 허용기준(0.2 mg/kg 이하)을 초과하지 않았다. 하지만, 간, 신장 및 내장 조직의 경우 대조구(0.3 mg/kg)를 포함한 모든 사료 함량에서 식품 내 허용기준 (0.2 mg/kg 이하)을 초과하였으므로 넙치의 경우 간 또는 다른 장 조직의 식품 사용이 적합하지 않음을 보여준다.
결론적으로 국내 사료의 카드뮴 허용기준 2 mg/kg (수산동물용 배합사료)은 사료 안전성 기준에 적합한 것으로 판단된다. 하지만, 사육기간과 어체의 성장단계에 따라 카드뮴의 대사 메커니즘이 차이가 있다고 판단되어 향후 이와 관련한 추가적인 연구 수행이 필요하다.
Two studies were conducted to evaluate effects of dietary mercury levels in Korean rockfish and of dietary cadmium levels in olive flounder to develop an experimental model for food safety guidelines of the heavy metals in cultured fishes.
The first study (Experiment 1) investigated effects of dietary inorganic and organic mercury levels on mercury accumulation in various tissues, plasma superoxide dismutase (SOD) and lysozyme activities, hematological changes, and growth performance in growing Korean rockfish, Sebastes schlegeli. In the second study (Experiment 2), effects of dietary cadmium levels on cadmium accumulation in various tissues, plasma superoxide dismutase (SOD) and lysozyme activities, hematological changes, and growth performance in sub-adlut olive flounder, Paralichthys olivaceus.
The experimental model developed through carrying out the current studies can be applicable to other aquaculture species and harmful heavy metals, ultimately contributing to securing food safety for cultured fishes.
1. Effects of dietary inorganic and organic mercury (Hg) levels on tissue accumulation, nonspecific immune responses, hematologcial changes, and growth performance of growing Korean rockfish, Sebastes schlegeli

To develop an experimental model for evaluation of a safety guideline of dietary mercury (Hg), this study investigated effects of dietary inorganic and organic Hg levels on tissue accumulation, plasma superoxide dismutase (SOD) and lysozyme activities, hematological changes, and growth performane of growing Korean rockfish, Sebastes schlegeli. A fish meal-based diet without Hg addition was used as the control diet. Eleven diets were prepared by addition of five different levels (0.4, 0.8, 1.6, 3.2 and 6.4 mg/kg) of either inorganic or organic Hg. Triplicate groups of fish (individual weight of 81.5g) were fed one of the test diets for 12 weeks. After the 1, 2, 4, 8 and 12 weeks of feeding, fish were sampled to analyze Hg accumulation in dorsal muscle, liver, kidney, and intestine tissues. The concentrations of total Hg in each of the tissues were analyzed by using the direct Hg analyzer. We assessed the nonspecific immune responses by plasma SOD and lysozyme activities. Hematological parameters, including ALT, AST, total proteins, and glucose were measured.
There was a significant interaction between the Hg source and level in total Hg accumulation in muscle, liver, and kidney tissues except for the intestine (P<0.0001). Feeding of the diet containing 6.4 Hg mg/kg diet for 12 weeks resulted in accumulation of total Hg in the various tissues as follows: intestine (12.87 Hg mg/kg) > kidney (3.06 Hg mg/kg) > liver (0.62 Hg mg/kg) > dorsal muscle (0.18 Hg mg/kg).
Mercury accumulation of the dorsal muscle of fish fed the diets containing inorganic Hg levels of 0.4, 0.8, 1.6, 3.2, and 6.4 Hg mg/kg diet for 12 weeks was shown as 0.08, 0.07, 0.10, 0.07, and 0.18 Hg mg/kg, respectively. This indicates that the dietary exposure of inorganic Hg did not significantly influence accumulation of Hg in the dorsal muscle. On the other hand, Hg accumulation of the dorsal muscle of fish fed the diets containing the organic Hg same as the inorganic Hg levels was exhibited such that Hg concentrations of the dorsal were significantly increased with increasing levels of organic Hg (P<0.0001).
Mercury accumulation of the liver of fish fed the diets containing inorganic Hg levels of 0.4, 0.8, 1.6, 3.2, and 6.4 Hg mg/kg diet for 12 weeks was shown as 0.03, 0.05, 0.09, 0.36, and 0.62 Hg mg/kg, respectively, whereas that of fish fed the diets containing the organic Hg same as the inorganic Hg levels was exhibited as 0.49, 0.89, 1.82, 4.97, and 8.73 Hg mg/kg. Although there was no difference in Hg accumulation of the liver of fish fed the inorganic diets, Hg accumulation of the liver of fish fed the organic diets was significantly increased with increasing Hg levels (P<0.0001).
Mercury accumulation of the kidney of fish fed the diets containing inorganic Hg levels of 0.4, 0.8, 1.6, 3.2, and 6.4 Hg mg/kg diet for 12 weeks was shown as 0.06, 0.16, 0.59, 1.21, and 3.06 Hg mg/kg, respectively, whereas that of fish fed the diets containing the organic Hg same as the inorganic Hg levels was exhibited as 0.35, 1.00, 2.52, 5.54, and 10.57 Hg mg/kg. Regardless of the dietary Hg source, Hg accumulation of the kidney was significantly increased with increasing Hg levels (P<0.0001).
Mercury accumulation of the intestine of fish fed the diets containing inorganic Hg levels of 0.4, 0.8, 1.6, 3.2, and 6.4 Hg mg/kg diet for 12 weeks was shown as 0.32, 0.43, 1.01, 2.66, and 12.87 Hg mg/kg, respectively. The pattern of changes in Hg accumulation of fish fed the organic Hg-contained diets was similar to what fish fed the inorganic Hg-contained diets, showed as 0.33, 0.71, 1.70, 4.61, and 11.34 Hg mg/kg. There was a significant main effect of the Hg levels, whereas there was no main effect of the Hg source (P<0.0001).
There was a significant interaction between the Hg source and level in plasma SOD activity (P<0.05). Plasma SODactivity of fish fed the diet containing 6.4 inorganic Hg mg/kg diet was significantly higher than that of fish fed the diet containing 0.4, 1.6, and 3.2 inorganic Hg mg/kg diets (P<0.05). Although plasma SOD activity of fish fed the graded organic Hg-contained diets was significantly affected by the Hg level, overall that of fish fed the organic Hg-contained diets was significantly higher than that of fish fed the inorganic Hg-contained diets.
There was also a significant interaction between the Hg source and level in plasma lysozyme activity (P<0.001). Plasma lysozyme activity of fish fed the graded inorganic Hg-contained diets was not significantly influenced by the Hg level, whereas that of fish fed the diet containing 1.6, 3.2, and 6.4 organic Hg mg/kg diet was significantly higher than that of fish fed the inorganic Hg-contained diets and the diet containing 0.4 and 0.8 organic Hg mg/kg diet. These results suggest that the organic Hg had more toxic effects in the rockfish.
Mercury accumulation of the dorsal muscle (i.e., edible portion) of fish fed the graded inorganic Hg-contained diets ranging from 0.4 to 6.4 Hg mg/kg diet did not exceed the domestic maximum allowed level of Hg in seafoods (<0.5 Hg mg/kg). On the other hand, Hg accumulation of the dorsal muscle of fish fed the diet containing 0.4 organic Hg mg/kg diet was nearly closed to the maximum allowed level of Hg. Mercury accumulation of the liver of fish fed the diets containing 0.4, 0.8, and 3.2 inorganic Hg mg/kg diet did not exceed the maximum allowed level of Hg, whereas that of fish fed the diets containing organic Hg greater than 0.4 Hg mg/kg diet exceeded the maximum allowed level of Hg. Mercury accumulation of the kidney and intestine of fish fed the diets containing 0.4 and 0.8 inorganic Hg mg/kg diet did not exceed the maximum allowed level of Hg, whereas that of fish fed the diets containing organic Hg greater than 0.4 Hg mg/kg diet exceeded the maximum allowed level of Hg.
Taken together, the domestic maximum allowed level of Hg (0.4 mg/kg diet) for aquafeeds seems to be safe for seafood safety. It is necessary to set a maximum allowed level for organic Hg because physiological responses of the Korean rockfish in response to dietary inorganic and organic Hg were dependent on the Hg source. Because duration of feeding and developmental stages would influence metabolism of Hg in the Korean rockfish, further studies are required.

2. Effects of dietary cadmium (Cd) levels on tissue accumulation, nonspecific immune responses, hematologcial change and growth in sub-adult olive flounder, Paralichthys olivaceus

To develop an experimental model for evaluation of the dietary safety guideline of cadmium (Cd), this study was conducted to investigate effects of dietary Cd levels (CdCl2) on tissue accumulation, nonspecific immune responses, hematological changes, and growth performance of olive flounder, Paralichthys olivaceus. The semi-purified diet (fish meal, casein, and gelatin were used as protein source) without Cd addition was used as a control diet. Six experimental diets containing 0 (Cd0.3), 2 (Cd2), 5 (Cd5), 10 (Cd10), 50 (Cd46) and 100 (Cd93) Cd mg/kg diet were prepared. Sixty-four fish (individual weight of 404 g) in each tank were fed the test diets for 10 weeks. After 1, 2, 4, 7 and 10 weeks of feeding, fish were sampled to analyze Cd content in dorsal muscle, liver, kidney, and intestine tissues. The concentrations of Cd in each tissue were analyzed by using ICP-OES. We assessed the nonspecific immune responses by plasma SOD and lysozyme activities. Hematological parameters, including ALT, AST, total proteins, and glucose were measured.
Cadmium concentrations in the intestine, liver and kidney tissues were significantly increased with increasing feeding time and dietary Cd level (P<0.05). Feeding of the diet containing 93 Cd mg/kg diet for 10 weeks resulted in accumulation of Cd in the various tissues as follows: liver > intestine > kidney > dorsal muscle. Feeding of the diets containing 2~46 Cd mg/kg diet for 10 weeks resulted in accumulation of Cd in the various tissues as follows: intestine ≥ liver > kidney > dorsal muscle.
Cadmium accumulation of the dorsal muscle of fish fed the diets containing Cd levels of 0, 2, 5, 10, 46, and 93 Cd mg/kg diet for 10 weeks ranged from 0.01 to 0.04 Cd mg/kg. Cadmium accumulation of the liver of fish fed the diets containing Cd levels of 0, 2, 5, 10, 46, and 93 Cd mg/kg diet for 10 weeks was shown as 1.7, 2.6, 2.3, 4.6, 25.7, and 32.2 Cd mg/kg, respectively. Cadmium accumulation of the kidney of fish fed the diets containing Cd levels of 0, 2, 5, 10, 46, and 93 Cd mg/kg diet for 10 weeks was exhibited as 0.3, 0.6, 0.3, 0.8, 4.3, and 6.9 Cd mg/kg, respectively. Cadmium accumulation of the intestine of fish fed the diets containing Cd levels of 0, 2, 5, 10, 46, and 93 Cd mg/kg diet for 10 weeks was shown as 0.9, 4.9, 12.0, 20.2, 25.1, and 24.4 Cd mg/kg, respectively. The accumulation of Cd in all tissues except for the dorsal muscle was significantly increased with increasing dietary Cd levels (P<0.05).
Plasma SOD activity of fish fed the diet containing 2, 5, 10, 46, and 93 Cd mg/kg diet for 10 weeks was significantly lower than that of fish fed the control diet. In addition, this activity was decreased with increasing dietary Cd levels. Plasma AST and gluocse levels of fish fed the Cd93 diet were significantly higher than those of fish fed the control diet (P<0.05). These levels did not differ among fish fed the Cd2, Cd5, Cd10, and Cd46 diets.
Weight gain and feed efficiency of fish fed the Cd46 and Cd93 diets were significantly lower than those of fish fed the Cd2, Cd5, and Cd10 diets (P<0.05).
Cd accumulation of the dorsal muscle of fish fed the Cd-contained diets ranging from 2 to 93 Cd mg/kg diet did not exceed the domestic maximum allowed level of Cd in seafoods (<0.2 Cd mg/kg). On the other hand, Cd accumulation of the liver, kidney, and intestine of fish fed the diets containing Cd greater than 0.3 mg/kg diet exceeded the maximum allowed level of Cd.
Taken together, the domestic maximum allowed level of Cd (2 Cd mg/kg diet) for aquafeeds seems to be safe for seafood safety. Because duration of feeding and developmental stages would influence metabolism of Cd in the olive flounder, further studies are required.
Author(s)
장지원
Issued Date
2019
Awarded Date
2019. 8
Type
Dissertation
Keyword
유기수은 무기수은 조피볼락 카드뮴 넙치 배합사료 안전성연구
Publisher
부경대학교
URI
https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/23622
http://pknu.dcollection.net/common/orgView/200000223958
Affiliation
부경대학교 대학원
Department
대학원 수산생물학과
Advisor
배승철
Table Of Contents
I. 연구배경 1
II. 사료 내 무기·유기수은 함량이 육성기 조피볼락의 조직별 축적, 비특이적 면역반응, 혈액성상학적 변화 및 성장에 미치는 영향 13
제 1 절 서론 13
제 2 절 재료 및 방법 14
1. 실험사료 14
2.. 사육관리 및 시료채취 15
3. 성분분석 16
1) 일반성분 분석 16
2) 총 수은 분석 16
3) 비특이적 면역반응 및 혈액성상학적 분석 18
4. 통계분석 19
제 3 절 결과 23
제 4 절 고찰 27
Ⅲ. 사료 내 카드뮴 함량이 미성어기 넙치의 조직별 축적, 비특이적 면역반응, 혈액성상학적 변화 및 성장에 미치는 영향 48
제 1 절 서론 48
제 2 절 재료 및 방법 50
1. 실험사료 50
2. 사육관리 및 시료채취 50
3. 성분분석 51
1) 일반성분 분석 51
2) 카드뮴 분석 51
3) 비특이적 면역반응 및 혈액성상학적 분석 53
4. 통계분석 54
제 3 절 결과 57
제 4 절 고찰 60
Ⅳ. 결론 및 종합고찰 78
감사의 글 86
참고문헌 88
부록 101
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대학원 > 수산생물학과
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