Today’s MENU
- Alternative Title
- Today’s MENU : A Personalized Healthy Diet Recommendation in a Mobile Environment
- Abstract
- 많은 사람들이 영양 불균형과 과식으로 인한 만성 질환과 비만으로 고통 받고 있다. 건강한 신체를 유지하기 위해서는 균형 잡힌 영양 섭취를 위한 건강한 식단이 필요하다. 건강한 식단은 사람의 신체적 특징과 활동량에 달려 있다. 이를 위해 본 논문은 맞춤형 건강 식단을 추천하는 모바일 애플리케이션을 제안한다. 제안된 애플리케이션은 신체 측정 및 활동 예측 데이터를 활용해 하루 필요 열량을 계산하고, 보건복지부가 제공하는 한국인 권장 식이 참고자료에 따라 식이 패턴을 구성한다. 또한 식품 맛과 식품안전을 위해 이용자의 식품 선호도와 식품 알레르기 정보를 고려한 맞춤형 식단을 제안한다.
Many people suffer from chronic diseases and obesity caused by nutritional imbalance and overeating. In order to maintain a healthy body, a healthy diet is needed for a balanced nutrition. A healthy diet depends on one's physical characteristics and amount of activity. To this end, this paper proposes a mobile app that recommends a personalized healthy diet. The proposed app uses physical measurement and activity prediction data to calculate the calories needed per day, and constructs dietary patterns according to recommended dietary references for Koreans provided by the Ministry of Health and Welfare. In addition, for food taste and food safety, we propose a customized diet that considers users' food preferences and food allergy information.
- Author(s)
- KHIN CHAN MYAE AUNG
- Issued Date
- 2022
- Awarded Date
- 2022. 2
- Type
- Dissertation
- Keyword
- 개인맞춤 식단 식품추천 모바일 애플리케이션
- Publisher
- 부경대학교
- URI
- https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/24195
http://pknu.dcollection.net/common/orgView/200000606677
- Alternative Author(s)
- KHIN CHAN MYAE AUNG
- Affiliation
- 부경대학교 대학원
- Department
- 대학원 IT융합응용공학과
- Advisor
- 송하주
- Table Of Contents
- 1. 서 론 1
2. 관련 연구 3
2.1. 한국인 영양섭취기준 3
2.2. 기존의 식단 추천 및 건강관리 서비스 4
3. 개인 맞춤형 건강 식단관리 시스템 설계 과정 6
3.1. 데이터베이스 및 자료 6
3.1.1. 국가표준식품성분DB 6
3.1.2. 음식별 식품재료량DB 8
3.1.3. 권장식사패턴 10
3.2. 시스템 설계 12
4. Today’s MENU (모바일 애플리케이션) 18
5. 결론 25
참고문헌 26
감사의 말씀 28
- Degree
- Master
-
Appears in Collections:
- 대학원 > IT융합응용공학과
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