Vibrio harveyi의 병원성에 관한 연구
- Alternative Title
- Studies on pathogenicity of Vibrio harveyi
- Abstract
- Vibrio harveyi, the major causal agent of vibriosis, affects a diverse range of marine vertebrates and invertebrates over a wide geographical area. The aims of this study were to investigate the characteristics of pathogenic V. harveyi isolated from diseased marine fish and shrimp and the infection in fish and shrimp, and histopathological traits of internal organs infected by the pathogen. Four strains of V. harveyi isolated from marine fish (FR2 and ATCC 35084) and shrimp (VIB 391 and ATCC 14126) were used in this study. The V. harveyi cultures produced ECPs showing and various enzymatic activites (caseinase, gelatinase, phospholipase, lipase, haemolysin and chitinase activity). Both bacterial cells and ECPs of V. harveyi showed haemolytic activity and VIB 391 decomposed chitin. The survival rate of V. harveyi FR2 was higher than other strains in the skin and gut mucus of olive flounder, Paralichthys livaceus and black rockfish, Sebastes schlegeli and its ECPs showed strong cytotoxic effect on haemocytes of the shrimp and macrophages of the fish. The V. harveyi isolates regardless the possession of luminescence were virulent to fleshy prawn, Fenneropenaeus orientalis (30 days post-hatch) and adult white leg shrimp, Litopenaeus vannamei, but they did not kill white leg shrimp (30 days post-hatch). V. harveyi cause mortalities by necrotizing the hepatopancreas of fleshy prawn and sloughing off the epithelial cells of the intestine of black rockfish.
- Author(s)
- 최정현
- Issued Date
- 2007
- Awarded Date
- 2007. 2
- Type
- Dissertation
- Keyword
- Vibrio harveyi 병원성 pathogenicity ECPs LPS
- Publisher
- 부경대학교 대학원
- URI
- https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/3481
http://pknu.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000001953356
- Alternative Author(s)
- Choi, Jeong-Hyun
- Affiliation
- 부경대학교 대학원
- Department
- 대학원 어병학과
- Advisor
- 박수일
- Table Of Contents
- Ⅰ. 서론 = 1
Ⅱ. 재료 및 방법 = 4
1. 시험어 = 4
2. 시험 균주 = 4
3. V. harveyi extracellular products (ECPs)와 lipopolysaccharide (LPS)의 추출 = 7
3.1. V. harveyi extracellular products (ECPs)의 추출 = 7
3.2. V. harveyi lipopolysaccharide (LPS)의 추출 = 7
4. V. harveyi extracellular products (ECPs)의 특성 = 8
4.1. ECPs의 단백질 정량 = 8
4.2. Proteolytic activity = 8
4.2.1. Caseinase activity = 8
4.2.2. Gelatinase activity = 8
4.2.3. Phospholipase and lipase activity = 9
4.3. 다양한 protease inhibitors에 대한 억제 효과 = 9
5. Haemolytic activity = 9
5.1. V. harveyi의 haemolytic activity = 9
5.2. V. harveyi ECPs의 haemolytic activity = 10
6. Chitinase activity = 10
6.1. V. harveyi의 chitinase activity = 10
7. Vibrio harveyi의 어체 생존능 = 10
7.1. 어류 점액 내에서의 생존능 = 10
7.1.1. 어류 체표 점액 내에서의 생존능 = 10
7.1.2. 어류 장 점액 내에서의 생존능 = 11
7.2. 어류 혈청 내에서의 생존능 = 11
8. In vitro cytotoxicity = 11
8.1. 새우류에서 분리한 haemolymph에 대한 in vitro cytotoxicity = 11
8.2. 어류에서 분리한 두신 세포에 대한 in vitro cytotoxicity = 12
9. Vibrio harveyi의 인위 감염 시험 = 13
9.1. 새우류에 대한 Vibrio harveyi 인위 감염 실험 = 13
9.1.1. 생균의 치사 독성 = 13
9.1.2. ECPs의 치사 독성 = 14
9.1.3. LPS의 치사 독성 = 14
9.2. 조피볼락에 대한 V. harveyi의 인위 감염 시험 = 14
9.2.1. 생균의 치사 독성 = 14
9.2.2. ECPs의 치사 독성 = 15
9.2.3. LPS의 치사 독성 = 15
10. Vibrio harveyi의 조직 병리학적 영향 시험 = 15
10.1. 새우류에 대한 조직 병리학적 영향 시험 = 15
10.2. 어류에 대한 조직 병리학적 영향 시험 = 16
Ⅲ. 결과 = 17
1. Vibrio harveyi extracellular products (ECPs)의 특성 = 17
1.1. ECPs의 단백질 정량 = 17
1.2. Proteolytic activity = 17
1.2.1. Caseinase activity = 17
1.2.2. Gelatinase activity = 17
1.2.3. Phospholipase and lipase activity = 17
1.3. 다양한 protease inhibitors에 대한 억제 효과 = 19
2. Haemolytic activity = 21
2.1. V. harveyi의 haemolytic activity = 21
2.2. V. harveyi ECPs의 haemolytic activity = 23
3. Chitinase activity = 25
3.1. V. harveyi의 chitinase activity = 25
4. Vibrio harveyi의 어체 생존능 = 26
4.1. 어류 점액 내에서의 생존능 = 26
4.1.1. 어류 체표 점액 내에서의 생존능 = 26
4.1.2. 어류 장 점액 내에서의 생존능 = 28
4.2. 어류 혈청 내에서의 생존능 = 30
5. In vitro cytotoxicity = 32
5.1. 새우류에서 분리한 haemolymph에 대한 in vitro cytotoxicity = 32
5.2. 어류에서 분리한 두신 세포에 대한 in vitro cytotoxicity = 32
6. Vibrio harveyi의 인위 감염 시험 = 36
6.1. 새우류에 대한 Vibrio harveyi 인위 감염 실험 = 36
6.1.1. 생균의 치사 독성 = 36
6.1.2. ECPs의 치사 독성 = 38
6.1.3. LPS의 치사 독성 = 39
6.2. 조피볼락에 대한 Vibrio harveyi 인위 감염 실험 = 40
6.2.1. 생균의 치사 독성 = 40
6.2.2. ECPs의 치사 독성 = 41
6.2.3. LPS의 치사 독성 = 42
7. Vibrio harveyi의 조직 병리학적 영향 시험 = 42
7.1. 새우류에 대한 조직 병리학적 영향 시험 = 42
7.2. 조피볼락에 대한 조직 병리학적 영향 시험 = 42
Ⅳ. 고찰 = 47
Ⅴ. 요약 = 53
Ⅶ. 참고 문헌 = 56
- Degree
- Master
-
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