PUKYONG

굴 가수분해물의 기능 특성 및 식품에의 응용

Metadata Downloads
Alternative Title
Application in foodstuffs and functional characteristics of oyster hydrolysates
Abstract
The objectives of the experiment were to determine the optimum reaction for the production of the functional oyster hydrolysates by enzymatic and acidic hydrolysis. The optimal reaction conditions of the enzymatic hydrolysis were in 1% TGase for 60 min at 30℃ for TGase cross - linking, 1% protamex for 60 min at 40℃ for 1st hydrolysis, 1% neutrase for 60 min at 55℃for 2nd hydrolysis, respectively. The reaction mixture was heated at 100℃ for 60 min to inactivate. The acid hydrolysis was done for 22 hr at 95℃ in 10 N HCl. The degree of hydrolysis(%) of acid hydrolysates was affected by the concentration of HCl and the time of hydrolysis, while temperature had little effect on the DH(%).
We have investigated the properties of the functional peptides from oyster hydrolysates. The peptides were determined antiradical activity EC50 by DPPH. The EC50 of TGase-P-N, P-N, and acidic hydrolysates were 3.26, 4.86, and 0.63 mg/mL for lyophilized powder; 1.88, 2.04, and 0.56 mg/mL for ionic exchanger chromatography; and 0.08, 0.19, and 0.05 mg/mL for size exclusion chromatography, respectively. Antioxidant against oxidation of linoleic acid were 0.046, 0.050, and 0.104 unit for lyophilized power; 0.074, 0.077, and 0.072 unit for ionic exchanger chromatography; and 0.140, 0.398, and 0.111 unit for size exclusion chromatography, respectively. Xanthine oxidase activity were 61475, 46106, and 135245 units/mg-protein for lyophilized powder; 8702, 8197, and 9221 units/mg-protein for ionic exchanger
chromatography; and 12039, 5379, and 5635 units/mg-protein for size exclusion chromatography, respectively. Ferricyanide reducing power was 0.394, 0.407, 0.911 unit, for lyophilized powder and Ion-exchanger; 0.431, 0.388, 0.205 unit, for ion-exchanger chromatography and Size exclusion; 0.510, 0.125, 0.261 unit, for size exclusion chromatography, respectively. ACE inhibition were 38.1. 48.9, and 85.1 unit for lyophilized powder; 86.7, 87.0, and 33.8 unit for ionic exchanger chromatography; and 80.0, 79.8, and 73.5 unit size exclusion chromatography, respectively.
Author(s)
장영부
Issued Date
2007
Awarded Date
2007. 2
Type
Dissertation
Keyword
oyster peptide 굴 가수분해물 식품에의 응용 oyster hydrolysates
Publisher
부경대학교 대학원
URI
https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/3510
http://pknu.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000001953393
Alternative Author(s)
Jang, Young-Boo
Affiliation
부경대학교 대학원
Department
대학원 생물공학과
Advisor
공재열
Table Of Contents
서론 = 1
제 1 장 굴 가수분해물의제조 = 9
1-1. 재료 및 방법 = 9
1-1-1. 산가수분해에 의한 굴가수분해물의 제조 = 9
1-1-2. 산업적 이용을 위한 산가수분해의 굴 가수분해물의 제조 = 9
1-1-3. 1차 효소 가수분해에 의한 가수분해물의 제조 = 10
1-1-4. 2차 효소 가수분해에 의한 가수분해물의 제조 = 10
1-2. 결과 및 고찰 = 10
1-2-1. 산 가수분해에 의한 굴 가수분해물의 최적 반응 조건 = 10
1-2-2. 효소 가수분해에 의한 굴 가수분해물의 조건 = 16
1-2-2-1. 1차 효소 가수분해의 최적조건 = 16
1-2-2-2. 2차 효소 가수분해의 최적조건 = 20
1-3. 요약 = 25
제 2 장 산과 효소가수분해물의 정제 및 기능 특성 = 26
2-1. 재료 및 방법 = 26
2-1-1. 산과 효소가수분해물의 부분 정제 = 26
2-1-2. 산가수분해물의 분자량 분포 = 26
2-1-3. 산과 효소가수분해물의 아미노산 조성 = 27
2-1-4. 산과 효소가수분해물의 기능성 및 특성 = 27
2-1-4-1. DPPH법에 의한 radical 소거 활성 = 27
2-1-4-2. Fe²+ - chelating 활성 측정 = 27
2-1-4-3. Angiotensin Ⅰ converting enzyme(ACE)의 저해능 = 28
2-1-4-4. Xanthin oxidase 활성 측정 = 29
2-1-4-5. Ferricyanide의 환원력 측정 = 29
2-1-4-6. Linoleic acid의 항산화 활성 = 30
2-2. 결과 및 고찰 = 30
2-2-1. 산과 효소가수분해물의 부분 정제 = 30
2-2-2. 산가수분해물의 분자량 분포 = 38
2-2-3. 산과 효소가수분해물의 아미노산 조성 = 38
2-2-4. 산·효소가수분해물의 기능성 특성 = 40
2-2-4-1. Antiradical activity = 40
2-2-4-2. Fe²+ - chelating 효과 = 40
2-2-4-3. Linoleic acid 활성 = 50
2-2-4-4. Angiotensin Ⅰ converting enzyme inhibition = 55
2-2-4-5. Fe²+ - ion reducing powder of hydrolysates = 55
2-2-4-6. Xanthine oxidase activity = 55
2-3. 요약 = 62
제 3 장 가수분해물의 응용 = 63
3-1. 섭식 촉진 효과 = 63
3-1-1. 재료 및 방법 = 63
3-1-1-1. 섭식 촉진 활성의 측정 = 63
3-1-2. 결과 및 고찰 = 66
3-1-2-1. 섭이 촉진에 미치는 단백질, 산 및 효소 가수분해물의 영향 = 66
3-1-2-1. 섭이 촉진에 미치는 아미노산 및 핵산관련물질의 영향 = 66
3-2. 기능성 제품 응용 = 70
3-2-1. 기능성 고형제품 = 70
3-2-1-1. 재료 및 방법 = 70
3-2-1-1-1. Herb I와 Herb O의 추출 = 70
3-2-1-1-2. 제품의 물성측정 = 70
3-2-1-1-3. 고형 환 제조 = 70
3-2-1-1-4. 고형 환의 추출 = 71
3-2-1-2. 결과 및 고찰 = 71
3-2-1-2-1. 조성 및 물리적 특성 = 71
3-2-1-2-2. 고형 환 제조 = 73
3-2-1-2-3. 고형 환 추출물의 항산화성 = 74
3-2-2. 기능성 음료제품 = 78
3-2-2-1. 재료 및 방법 = 78
3-2-2-1-1. Herb I와 Herb O의 추출 = 78
3-2-2-1-2. 제품의 물성측정 = 78
3-2-2-1-3. 음료 제조 및 최적화 = 79
3-2-2-1-4. 관능검사 = 79
3-2-2-1. 결과 및 고찰 = 80
3-2-2-1-1. 음료혼합과 Design point = 80
3-2-2-1-2. Statistical modeling and analysis = 80
3-2-2-1-3. 최적혼합 = 87
3-3. 산가수분해물의 임상실험 = 92
3-3-1. 재료 및 방법 = 92
3-3-1-2. 산가수분해에 의한 산가수분해물의 임상 실험 = 92
3-3-1. 결과 및 고찰 = 92
3-3-1-2. 산가수분해에 의한 산가수분해물의 임상 실험 = 92
3-4. 요약 = 97
참고문헌 = 98
Degree
Doctor
Appears in Collections:
대학원 > 생물공학과
Authorize & License
  • Authorize공개
Files in This Item:

Items in Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.