PUKYONG

용탕인출주조법으로 제조된 Fe-42Ni-Si 합금 판재의 열팽창 특성

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Alternative Title
Thermal Expansion Properties of Fe-42Ni-Si Alloy Strips Fabricated by Melt Drag Casting Process
Abstract
The thermal expansion property was investigated on Fe-42% Ni alloy strip, which was added by alloying element of Si of 0~1.5 wt.%, and was fabricated by a melt drag casting process. Addition of Si reduces concentration of O2 during melt drag casting, and increases the formability of a strip. The alloy with Si content of 0.6 wt.% showed the lowest thermal expansion ratio in the temperature range of 20~350°C, and the alloy with 1.5 wt.% Si showed higher thermal expansion ratio. The thermal expansion coefficient of cold rolled strip was decreased with higher reduction ratio and annealing temperature, which was caused by grain growth.
Author(s)
김무겸
Issued Date
2007
Awarded Date
2007. 2
Type
Dissertation
Keyword
thermal expansion property Fe-42Ni alloy strip melt drag casting process addition of Si 열팽창 특성
Publisher
부경대학교 대학원
URI
https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/3608
http://pknu.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000001953518
Alternative Author(s)
Kim, Moo-Kyum
Affiliation
부경대학교 대학원
Department
대학원 재료공학과
Advisor
안용식
Table Of Contents
제 1 장 서론 = 1
제 2 장 이론적 배경 = 4
2.1 박판 주조 기술(Strip casting technology) = 5
2.2 용탕인출주조법 = 7
2.2.1 용해와 용탕 공급 = 9
2.2.2 판재 형성 과정 = 10
2.3 인바 합금의 열팽창 특성 = 14
제 3 장 실험 방법 = 21
3.1 주조조건 분석 = 21
3.1.1 합금 설계 및 검토 = 21
3.1.2 용해 조건과 판재 제조 조건 = 22
3.2 판재 제조 = 24
3.3 인바 합금 판재의 특성 분석 = 26
3.3.1 미세조직 관찰 = 26
3.2.2 집합조직 관찰 = 26
3.3.3 열팽창 특성 측정 = 27
제 4 장 결과 및 고찰 = 28
4.1 Fe-42Ni 합금 스트립의 제조 = 28
4.1.1 스트립 형성능에 미치는 ΔT 및 Si첨가에 따른 응고수축 저감효과 = 28
4.1.2 Fe-42Ni 합금 스트립의 제조 = 32
4.2 Fe-42Ni 합금의 열팽창 특성 = 38
4.3 조성 및 가공열처리에 따른 미세조직 변화 = 41
4.3.1 조성에 따른 미세조직 변화 = 41
4.3.2 가공 및 열처리에 따른 미세조직 변화 = 46
제 5 장 결론 = 52
참고 문헌 = 53
Degree
Master
Appears in Collections:
산업대학원 > 재료공학과
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