Purification and Characterization of Alginate Lyase from Marine Bacterium, Pseudoalteromonas sp. KY3
- Alternative Title
- 해양미생물,Pseudoalteromonas sp. KY3으로부터 생성된 알긴산 분해효소의 정제 및 특성조사
- Abstract
- Marine bacterium showing the alginate degrading activity was isolated from Kwangyang Bay and designated as Pseudoalteromonas sp. KY3. This strain was identified as a genus Pseudoalteromonas to by the results from morphological and biochemical studies and on the basis of the analysis of 16S rRNA gene sequence.
The optimum culture conditions for growth of the Pseudoalteromonas sp. KY3 were at 30℃, PPES-II (pH 8.0, 2% NaCl) and gentle shaking (180 rpm). Pseudoalteromonas sp. KY3 produced an extracellular enzyme showing alginate lyase activity. This enzyme was purified by sequential purification steps including chromatographic techniques and turned out to be approximately 45 KDa of molecular weight analysed by SDS-PAGE.
Purified enzyme showed stability at the pH range of 7.5-8.5. Purified enzyme showed the most activity at the pH range of 7.0-8.5. The enzyme also showed the most stability at 0℃ and the most activity at 30℃. Enzymatic activity was inhibited by HgCl₂, PbCl₂ and EDTA while it was stimulated by CaCl₂ and 2-mercaptoethanol, respectively. The Km value of alginate lyase estimated on 697.3㎍.
- Author(s)
- 지근호
- Issued Date
- 2008
- Awarded Date
- 2008. 2
- Type
- Dissertation
- Keyword
- 해양미생물 알긴산 분해효소 Alginate
- Publisher
- 부경대학교 대학원
- URI
- https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/4020
http://pknu.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000001984163
- Alternative Author(s)
- Ji, Keun ho
- Affiliation
- 부경대학교 대학원
- Department
- 대학원 미생물학과
- Advisor
- 이원재
- Table Of Contents
- Ⅰ. 서론 = 1
Ⅱ. 재료 및 방법 = 3
1. 시료채취 = 3
2. Alginate lyase 생성세균의 분리 = 3
2-1. Alginate 분해균주 분리 = 3
2-2. Alginate 분해능 측정 = 3
3. 세균의 동정 = 3
3-1. 형태학적, 생화학적 test = 9
3-2. 16S rRNA gene sequencing = 9
3-2-1. 세균으로부터 total genomic DNA 분리 = 9
3-2-2. Primers 합성 = 10
3-2-3. PCR 반응 = 10
3-2-4. DNA 절편 정제 (Elution) = 11
3-2-5. Ligation = 11
3-2-6. Competent bacterial cell의 준비 = 11
3-2-7. 형질 전환 (Transformation) = 12
3-2-8. Plasmid DNA mini-prep. = 12
4. Alginate lyase 생성균주의 최적 증식 조건 = 12
4-1. Temperature, NaCl, pH, alginate 농도의 차이에 따른 최적 = 12
5. Alginate lyase의 정제 및 특성 = 13
5-1. 효소 활성 측정 = 13
5-1-1. 단백질 농도 = 13
5-1-2. 효소 활성 측정 = 14
5-2. 효소의 분리 및 정제 = 14
5-2-1. 조효소액의 제조 = 14
5-2-2. Ammonium sulfate fraction = 14
5-2-3. Sephadex gel chromatography = 14
5-2-4. SDS-PAGE = 15
6. 효소의 특성 = 15
6-1. pH 변화에 대한 영향 = 15
6-2. 반응 온도에 따른 영향 = 15
6-3. pH 변화에 따른 효소의 안정성 = 15
6-4. 온도 변화에 따른 효소의 안정성 = 15
6-5. 금속이온에 대한 영향 = 16
6-6. 화학약제에 대한 영향 = 16
6-7. Vmax, Km value = 16
Ⅲ. 결과 = 18
1. Alginate lyase 생성균주의 분리 = 18
2. Pseudoalteromonas sp. KY3의 최적 성장 조건과 성장곡선 = 26
2-1. 온도의 영향 = 26
2-2. pH의 영향 = 26
2-3. NaCl의 영향 = 26
2-4. Alginate의 영향 = 26
2-5. 최적 성장곡선 = 30
2-6. 효소의 정제 = 30
2-7. 효소의 분자량 = 30
3. 효소의 특성 조사 = 30
3-1. pH에 대한 활성 및 안정성 = 30
3-2. 온도에 대한 활성 및 안정성 = 35
3-3. 금속이온의 영향 = 35
3-4. 화학약제의 영향 = 38
3-5. Vmax, Km value = 38
Ⅳ. 고찰 = 41
Ⅴ. 요약 = 44
Ⅵ. 참고문헌 = 45
- Degree
- Master
-
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