갈조류 미역(Undaria pinnatifida)과 다시마(Laminaria japonica)의 항염증 활성 및 미역의 품질평가
- Alternative Title
- Part I. Anti-inflammatory Activities of Undaria pinnatifida and Laminaria japonica(Phaeophyta) Part II. Evaluation for quality and safety standards of the brown seaweed Undaria pinnatifida
- Abstract
- 본 연구는 갈조류 미역(Undaria pinnatifida)의 품질 평가 기준안 마련을 위한 효능측정 기술개발을 목적으로 실험하였다. 현 품질평가 기준으로는 미역의 품질평가가 과학적 객관성이 부족하므로 새로운 평가 방법 및 기준이 필요하다. 이에 수산물 품질관리법 및 수산물 안전성 조사, FDA 등의 평가 기준 및 방법 자료조사와 미역의 특성을 조사하여 평가방법을 정립하고 한국에서 대표적으로 생산되는 완도산과 기장산 미역에 대하여 실험하였다.
어린 엽체와 성체 미역은 완도와 기장에서 신선한 것을 구입하였다. 고도불포화지방산, 항염증 활성 그리고 총 탄수화물은 효능부문으로서, 총 세균 수와 곰팡이 수는 위생상태 확인을 위하여, 그리고 갈조소 fucoxanthin, 협잡물, 수분은 상태부문의 평가를 위하여 측정되었다.
지방산은 381-3476 ug/g, 항염증 활성은 0.15-0.89 AU, 총 탄수화물 함량은 99-130 mg/g, 총 세균 수는 4.7-270x10⁴ cells/g, 곰팡이 수는 1.3-9.1x10², fucoxanthin 함량은 0.4-1.5 mg/g, 협잡물은 1.0-2.4%, 그리고 수분은 11.4-12.6%의 값을 나타내었다.
이들 결과를 토대로 측정항목의 중요도에 따라 배점을 다르게 설정하여 구체적인 배점 기준을 마련 미역의 품질을 평가하기 위의 자료를 활용할 수 있을 것으로 기대된다.
제Ⅰ장. 갈조류 미역(Undariapinnatifida)과 다시마(Laminariajaponica)의 항염증 활성
We examined the anti-inflammatory activities of dichloromethane, ethanol, and boiling water extracts of the brown seaweeds Undaria pinnatifida (Harvey) Suringar and Laminaria japonica Areschoug. Ethanol extracts (0.4 mg/ear) of U. pinnatifida inhibited inflammatory symptoms in mouse ear edema by 95.3%, and dichloromethane extract inhibited erythema by 65.5%. Dichloromethane and ethanol extracts (4 g/kgbw) of L. japonicademonstrated potent antipyretic activity. Activities of the seaweed extracts were similar to those of the commonly used drugs indomethacin and acetyl salicylic acid. No acute toxicity was observed after p.o. administration of each extract (5 g/kgbw). These results support claims of the health care industry and indigenous medicine that above seaweeds can be used as an effective remedy for inflammation-related symptoms.
제Ⅱ장. 갈조류 미역(Undariapinnatifida)의 품질평가
This research was designed to develop an evaluation technique for quality and safety standards of the brown seaweed Undaria pinnatifida. The materials of young and adult seaweeds were collected from Gijang and Wando in Korea. Contents of PUFAs, anti-inflammatory activity, and total carbohydrate were measured as functional criteria. Total bacteria and mold were counted for safety conditions. Amounts of a brown pigment fucoxanthin, debris, and moisture were measured to evaluate the visible status of the products. The PUFAs were ranged in 381-3476 ug/g, anti-inflammatory activity was 0.15-0.89 AU, total carbohydrate was 99-130 mg/g, total bacteria was 4.7-270x104 cells/g, mold was 1.3-9.1x102, fucoxanthin was 0.4-1.5 mg/g, debris was 1.0-2.4%, and moisture was 11.4-12.6%.
- Author(s)
- 강지영
- Issued Date
- 2008
- Awarded Date
- 2008. 2
- Type
- Dissertation
- Keyword
- Anti-inflammation 미역 다시마 품질평가 Undaria pinnatifida Laminaria japonica
- Publisher
- 부경대학교 대학원
- URI
- https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/4046
http://pknu.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000001984192
- Alternative Author(s)
- Kang, Ji-Young
- Affiliation
- 부경대학교 대학원
- Department
- 대학원 생물공학과
- Advisor
- 홍용기
- Table Of Contents
- 제Ⅰ장. 갈조류 미역(Undariapinnatifida)과 다시마(Laminariajaponica)의 항염증 활성 = 1
Abstract = 2
1. 서론 = 3
2. 재료 및 방법 = 4
가. 해조류 추출 = 4
나. 실험동물 = 5
다. 해열효과 = 5
라. 진통효과 = 5
마. 항염증 효과 = 6
바. 독성검사 7
사. 통계분석 = 7
3. 결과 = 7
가. 미역 추출물의 효과 = 7
나. 다시마 추출물의 효과 = 9
다. 독성검사 = 9
4. 고찰 = 10
국문초록 = 16
5. 참고문헌 = 17
제Ⅱ장. 갈조류 미역(Undariapinnatifida)의 품질평가 = 21
Abstract = 22
1. 서론 = 23
2. 재료 및 방법 = 25
가. 재료 = 25
나. 지방산 함량 측정 = 25
다. 부종억제 효과 측정 = 25
라. 일반성분 측정 = 26
마. Alginic acid 함량 측정 = 26
바. fucoxanthin 함량 측정 = 27
사. 총 세균 및 곰팡이 수 정량 = 28
3. 결과 = 29
가. 지방산 함량 = 29
나. 부종억제효과 = 30
다. 일반성분 = 30
라. fucoxanthin 함량 = 31
마. 총 세균 및 곰팡이 수 = 31
4. 고찰 = 32
국문초록 = 43
5. 참고문헌 = 44
감사의 글 = 47
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- Master
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