PUKYONG

넙치용 배합사료 개발을 위한 단기 사육효과 실험 및 현장적용 실험

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Alternative Title
A preliminary and a commercial scale farm feeding trials to develop the formulated extruded pellet for olive flounder Paralichthys olivaceus
Abstract
본 연구에서는 습사료를 대체하여 사용할 수 있는 고품질의 실용배합사료를 개발하기 위하여 넙치의 영양요구 및 사료원료 이용성에 관한 기존의 연구결과들을 토대로 배합사료를 설계, 제조하여 실험실 규모의 단기 예비사육효과 실험을 실시하고, 이를 바탕으로 동해안지역의 양식장 현장에서 상품크기까지 16개월간의 장기 현장평가시험을 실시하였다.
먼저, 넙치 치어를 대상으로 한 단기 사육효과 실험은 실험사료 2종(EP1, EP2), 상품사료 및 습사료로 16주 동안 사육실험을 실시하였다. 실험어의 평균무게는 40g으로 1톤 원형수조에 80마리씩 수용하여 2반복으로 배치하여, 1일 2회 만복공급 하였다. 사육기간 동안의 평균수온은 19.2±0.7℃였다. 실험결과, 증체율 및 일간성장률은 시험사료 2종이 습사료에 비교하여 차이가 없었다. 반면에 사료효율 및 단백질효율은 EP1이 습사료에 비해 유의적으로 높게 나타났다. 상품사료는 증체율에서는 실험사료와 유의적인 차이가 없었으나, 습사료보다는 낮았다.
현장적용 실험에서는 실험사료, 상품사료, 습사료로 양식장 현장에서 16개월 동안 사육실험을 실시하였다. 실험어는 평균무게 28g인 넙치 치어를 3,200마리씩 6×6㎡콘트리트 수조에 3반복으로 배치하였다. 평균 수온은 18.7 ± 3.5℃였으며, 사료는 1일 2회 만복 공급하였다. 16개월 후, 최종체중은 모든 실험구간에 차이가 없었으나, 증체율 및 일간성장률은 실험사료가 습사료와 차이가 없었지만, 상품사료는 유의적으로 낮은 결과를 보였다. 사료효율 및 단백질전환효율은 실험사료가 습사료 보다 높았다.
이상의 결과로부터 동해안 양식현장에서 넙치를 배합사료만으로 치어에서 적정상품크기까지 사육하는데 문제가 없었으며, 생사료와 비교하여 성장에도 특별한 차이가 없었고 사료효율도 우수하여 본 실험배합사료의 산업화 보급이 충분히 가능 할 것으로 판단된다.
Two feeding trials were conducted to develop the commercial formulated extruded pellet (EP) for olive flounder in the East Sea area.
In the short term preliminary feeding trial, two replicate groups of olive flounder (initial weight of 36±1.2 g : mean±SD) fed one of the four experimental diets; EP1, EP2, commercial EP (CEP) and moist pellet (MP) for 16 weeks. Survival for all diets were above 94% and there were no significant differences in survival among all diet groups. Final weight and weight gain of EP1, EP2, CEP and MP were 176^(ab), 174^(ab), 155^(b) and 181^(a), and 387^(ab), 376^(ab), 329^(b) and 401^(a), respectively. Final weight and weight gain of fish fed EP1 and EP2 were not significantly different from those of fish fed MP. However, final weight and weight gain of fish fed CEP were significantly lower than those for MP (P<0.05). Feed efficiency of EP1, EP2, CEP and MP were 103a, 101ab, 89c and 98b. Feed efficiency of fish fed EP1 were not significantly different from those of fish fed the EP2, but significantly higher than that of fish fed CEP and MP (P<0.05). Protein efficiency ratio of fish fed EP1 and EP2 were significantly higher than those of fish fed the CEP and MP (P<0.05). Crude protein content of whole body in fish fed the EP1, EP2 and MP were higher than those of fish fed CEP (P<0.05). Crude lipid content of whole body in fish fed the MP were higher than those of fish fed EP1, EP2 and CEP (P<0.05). Contents of moisture and crude ash were not significantly different among all groups.
In the long term commercial scale farm feeding trial, three replicate groups of olive flounder (initial weight of 28.1 ± 0.2g : mean ± SD) fed one of the three experimental diets ; EP, commercial EP (CEP) and moist pellet (MP) for 16 months in a commercial farm (Pohang, Korea). Survival was above 68% and there were no significant differences in survival among all diet groups. Final weight of EP, CEP and MP was 1047, 1016 to 1077 g. Weight gain and specific growth rate of fish fed EP1 were not significantly different from those of fish fed MP. However, weight gain and specific growth rate of fish fed CEP were significantly lower than those of fish fed EP and MP. Feed efficiency of EP, CEP and MP were 82^(a), 74^(ab) and 70^(b). Feed efficiency and protein efficiency ratio of fish fed EP were significantly higher than those of fish fed MP (P<0.05), but not significantly different from those of fish fed CEP. Contents of moisture, crude protein and crude lipid of the dorsal muscle were not significantly different among all groups. These results clearly indicated that the formulated extruded pellet used in this study can be develop to replace the moist pellet without affecting any growth performance of olive flounder in the commercial scale farm.
Author(s)
허샛별
Issued Date
2008
Awarded Date
2008. 2
Type
Dissertation
Keyword
넙치 배합사료 습사료 예비실험 현장적용
Publisher
부경대학교 산업대학원
URI
https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/4086
http://pknu.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000001984243
Alternative Author(s)
Heo, Saet Byeol
Affiliation
부경대학교 산업대학원
Department
산업대학원 수산양식학과
Advisor
배승철
Table Of Contents
Abstract = i
Ⅰ. 서론 = 1
Ⅱ. 재료 및 방법 = 4
1. 단기 사육효과 실험 = 4
1-1. 실험사료 설계 = 4
1-2. 실험어 및 사육관리 = 4
1-3. 어체측정 = 5
1-4. 성분분석 = 5
1-5. 통계처리 = 5
2. 현장적용실험 = 7
2-1. 실험사료 설계 = 7
2-2. 실험어 및 사육관리 = 7
2-3. 어체측정 = 8
2-4. 성분분석 = 8
2-5. 통계처리 = 9
Ⅲ. 결과 = 11
1. 단기 사육효과 실험 = 11
1-1. 성장결과 = 11
1-2. 성분분석 = 11
2. 현장적용실험 = 18
2-1. 성장결과 = 18
2-2. 성분분석 = 19
Ⅳ. 고찰 = 29
Ⅴ. 요약 = 34
Ⅵ. 감사의 글 = 36
Ⅶ. 참고문헌 = 38
Degree
Master
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글로벌수산대학원 > 양식학과
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