보디빌딩선수의 저항 트레이닝과 단백질과 탄수화물의 식이섭취비율에 따른 신체조성의 변화
- Alternative Title
- The Change of Body Composition according to Bodybuilders Resistance Training and the Rate of Nutrient Intakes by Protein and Carbohydrate
- Abstract
- 이 연구의 목적은 보디빌딩 운동 시 단백질과 탄수화물 함유량에 따른 근육량과 지방량의 변화 등 신체구성의 변화를 알아보기 위하여 실시하였다. 1년∼2년 사이의 경력을 가진 17세부터 20세까지의 규칙적이고 지속적인 저항 트레이닝을 한 보디빌더 10명을 2집단(단백질군, 탄수화물군)으로 나누어 보디빌딩선수들의 단백질과 탄수화물의 섭취비율에 따른 체지방률과 근육량을 측정한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다.
1. 체지방률은 단백질군은 운동전 19.980±5%에서 운동 후14.980±5%로 5.0% 감소하였으나, 통계적으로는 유의한 차이는 없었다. 탄수화물군은 운동전 17.080±5%에서 운동 후16.560±5%로 0.52% 감소 하였으나, 통계적으로는 유의한 차이는 없었다.
2. 근육량의 단백질군은 운동전 56.360±5kg에서 운동 후 62.240±5kg로 5.88kg 증가 하였으며, 통계적으로도 유의하게(p<.01) 증가하였다. 탄수화물군은 운동전 53.800±5kg에서 운동 후 56.560±5kg로 2.76kg 증가 하였으며, 통계적으로는 유의한 차이는 없었다.
위의 연구를 통해 일반인들의 저항 트레이닝 시에 두 영양소 섭취에 대한 이해증진 및 실제 두 영양소 섭취 시 그에 따른 비율에 도움을 주기 위함이 본 연구의 필요성 및 목적이 있다.
The purpose of this research is to want to know amount of muscle and fat change according to containing protein and carbohydrate in our body when we exercises bodybuilding. I classified two groups of bodybuilders with exercised regular, persistent training about 1 or 2 years and 17 to 20 years old. Each of the groups consisted of 10 bodybuilders. One group was made of protein group and the other group was make of carbohydrate group. Then, according to having protein and carbohydrate ratio, I surveyed amount of muscle and fat with bodybuilders. As a result, I obtained two conclusions.
First, As body fat , protein group decreased 3.46kg from 15.200± 5.00% before exercising to 11.740± 5.00 after. Carbohydrate group decreased 0.34kg from 11.980± 5.00kg before exercising to 11.640± 5.00kg after. Nevertheless, there was no significant level statistically.
Second,in amount of fat, protein group decreased 5.0% from 19.980± 5.00% before exercising to 14.980± 5.00% after. Carbohydrate group decreased 0.52% from 17.080± 5.00% before exercising to 16.560± 5.00% after. Nevertheless, there was no significant level statistically.
Third, As lean body mass, protein group increased 5.88kg from
60.740± 5.00kg before exercising to 66.320± 5.00kg after. Furthermore, it showed significant level(p<.05) statistically. Also, carbohydrate group increased 0.84kg from 57.860± 5.00kg before exercising to 58.700± 5.00kg after. In this case, there was no significant level statistically.
Fourth, As body water content, protein group decreased 1.98ℓ from 41.760± 5.00ℓ before exercising to 11.740± 5.00ℓ after. Also, carbohydrate group increased 0.60ℓ from 41.660± 5.00ℓ before exercising to 56.560± 5.00ℓ after. In this case, there was no significant level statistically.
Fifth, in amount of muscle, protein group increased 5.88kg from
56.360± 5.00kg before exercising to 62.240± 5.00kg after. Furthermore, it showed significant level(p<.01) statistically. Also, carbohydrate group increased 2.76kg from 53.800± 5.00kg before exercising to 56.560± 5.00kg after. In this case, there was no significant level statistically.
Sixth, As protein level, protein group increased 1.38kg from
14.000± 5.00kg before exercising to 62.240± 5.00kg after. Furthermore, it showed significant level(p<.01) statistically. Also, carbohydrate group increased 0.18kg from 12.140± 5.00kg before exercising to 12.320± 5.00kg after. In this case, there was no significant level statistically.
In this research, I want to assist general people who wish to be a nice bodybuilder that when they are exercising resisting program, they can understand the effect of having two nutrient factors and when having two nutrient factors, they will recognize the proper ratio of two nutrient factors after reading this article. I think there must be survey consistently about the resisting training and dietary program with using the more systematic and scientific methods in the future.
- Author(s)
- 손영진
- Issued Date
- 2008
- Awarded Date
- 2008. 2
- Type
- Dissertation
- Keyword
- 저항 트레이닝 보디빌딩선수 단백질
- Publisher
- 부경대학교 대학원
- URI
- https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/4120
http://pknu.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000001984282
- Alternative Author(s)
- Son, Young-jin
- Affiliation
- 부경대학교 대학원
- Department
- 대학원 체육학과
- Advisor
- 신군수
- Table Of Contents
- Ⅰ. 서론 = 1
1. 연구의 필요성 = 1
2. 연구의 목적 = 2
3. 연구문제 = 3
4. 연구의 제한점 = 3
5. 약어 및 용어의 정리 = 3
Ⅱ. 이론적 배경 = 5
1. 보디빌딩의 발달 = 5
2. 보디빌딩의 특징 = 6
3. 보디빌딩과 단백질 = 7
4. 보디빌딩과 탄수화물 = 9
5. 보디빌딩선수의 저항트레이닝과 단백질과 탄수화물의 식이섭취와 신체 = 10
Ⅲ. 연구 방법 = 13
1. 연구 대상 = 13
2. 측정 도구 = 14
3. 측정 항목의 선정 = 14
4. 측정 방법 = 15
5. 실험계획 및 방법 = 15
6. 자료처리 방법 = 26
Ⅳ. 연구 결과 = 27
1. 신체조성 = 27
1) 체지방량의 변화 = 27
2) 체지방률의 변화 = 28
3) 제지방량의 변화 = 30
4) 체수분량의 변화 = 31
5) 근육량의 변화 = 33
6) 단백질량의 변화 = 34
Ⅴ. 논의 = 36
1. 신체조성 = 36
1) 체지방량의 변화 = 36
2) 체지방률의 변화 = 37
3) 제지방량의 변화 = 37
4) 체수분량의 변화 = 38
5) 근육량의 변화 = 39
6) 단백질량의 변화 = 40
Ⅵ. 결론 및 제언 = 42
1. 결론 = 42
2. 제언 = 44
참고문헌 = 45
- Degree
- Master
-
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