PUKYONG

산업체 근로자들의 급식의 속성이 급식만족에 미치는 영향

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Alternative Title
Effect of properties of meal for workers in industry on satisfaction with meal
Abstract
오늘날 급식산업은 내적 외적 환경에 부응하기 위하여 양적 팽창이 진행되고 있으며 이와 함께 근로자들 또한 급식에 대한 기대감, 욕구, 필요성도 높아지고 있다. 즉, 생활수준의 향상과 식품산업 및 외식산업의 발달로 인해 다양하고 수준 높은 음식과 서비스를 접한 급식 대상자들은 단순히 공복을 채우기 보다는 높은 수준의 음식과 서비스를 제공 받기를 원하고 있다.
본 연구에서는 산업체 급식소를 대상으로 산업체 근로자들의 급식만족에 대한 급식의 속성인 각 요소들을 조사하여 급식만족에 어떠한 영향을 미치는지를 규명하여 이러한 요소들이 산업체 급식소 관리 시 개선이 필요한 중점 관리 제안 하고자 한다. 또한, 산업체의 급식 속성 요소들과 급식만족으로 이어지는 연관성을 파악하기 위해 급식의 품질, 위생상태, 급식시설, 급식서비스 등의 요소들과 급식만족 간의 인과관계를 모형을 통하여 살펴 보고자 부산 경남지역의 중소기업에 근무하는 산업체 근로자들을 대상으로 급식 속성 요소들인 급식의 품질, 위생상태, 급식시설, 급식서비스, 그리고 급식만족에 관한 문항으로 설문 조사를 실시하였다.
이와 같은 자료를 분석한 본 연구는 산업체의 급식 향상과 근로자의 급식만족을 가져오게 하는 기초 자료를 제시 하고자 하며, 본 연구의 세부 목적은 다음과 같다. 첫째, 급식의 속성인 급식의 품질이 급식만족에 미치는 영향을 조사하고, 둘째, 급식의 속성인 식당의 위생상태가 급식만족에 미치는 영향을 조사하고, 셋째, 급식의 속성인 급식서비스가 급식만족에 미치는 영향을 조사하고, 넷째, 급식의 속성인 급식시설이 급식만족에 어떤 영향을 미치는지를 분석 하였다.
위와 같이 평가한 내용을 토대로 현재의 급식의 속성들을 진단하여 근로자들의 급식에 대한 만족도를 높이고 직무성과를 높이는데 기초 자료로 제공 하고자 한다.
본 연구의 자료 분석은 사회 과학 분야에서 널리 사용되고 있는 SAS 9.1 통계 패키지를 이용하여 빈도 분석, 요인 분석, 신뢰성 분석, 상관관계 분석 등을 실시하였고, AMOS 4.0 통계 패키지를 이용하여 연구 모형의 적합도를 분석하였다. 또한 선행 연구를 바탕으로 연구 모형과 가설을 설정하고 이를 검증하기 위한 실증 분석을 실시하였다. 실증 분석의 결과를 요약하면 다음과 같다.
첫째, 급식 품질의 급식 만족에 대한 추정 결과를 보면 급식품질 항목에 있어서 음식재료의 질과 그 재료의 신선도가 급식 만족에 유의한 영향을 미치고 있는 것으로 나타났으며,
둘째, 급식소 종사원의 친절도와 배식시간의 신속성, 정확성 등의 급식서비스가 급식 만족에 대한 추정 결과를 보면 급식서비스는 급식 만족에 유의한 영향을 미치고 있는 것으로 나타났다.
셋째, 식당내의 청결상태, 종사원의 복장과 외모의 청결상태, 음식의 위생상태, 손 세척의 위치가 근접한 곳에 있는가 하는 등의 위생상태에 대한 항목에 있어서 급식 만족에 대한 추정 결과를 보면 위생상태는 급식 만족에 유의하지 않는 것으로 나타났다.
넷째, 급식시설에 대한 급식 만족에 대한 추정 결과를 보면 식당내의 조명상태, 냉난방상태, 충분한 좌석확보 등의 급식시설은 급식 만족에 유의하지 않는 것으로 나타났다.
이상의 결과를 종합해 본다면 산업체 급식소의 운영에 있어서 급식품질과 급식서비스가 근로자의 급식만족에 영향을 미치는 것을 알 수 있다. 산업체 근로자들에게 현재 보다 향상된 급식 품질이 제공되고, 좋은 급식 서비스가 근로자들에게 제공된다면 이것을 통하여 급식 만족에 긍정적인 방향으로 영향을 미친다는 것을 알 수 있다. 이러한 사실은 급식의 속성에 대한 근로자들의 만족도를 높이기 위해서 산업체 급식소에서는 음식재료의 질을 개선하여야 하고 음식의 신선도를 적절하게 유지하여 항상 맛있는 음식이 제공 되어 져야 할 것이며 급식소 종사원 들은 근로자에게 친절하여야 하며 근로자들의 작업시간과 휴게시간의 적절한 조화를 위해 배식시간을 정확하게 지키고 신속하게 배식을 하여 근로자들의 즐거운 식사 시간을 가질 수 있도록 배려하면 기업에서도 최우선적인 복지 향상으로 근로자들의 만족을 높여 효율적인 경영의 성과를 가져오리라 사료된다.
그러나 본 연구는 이론적 실증적 연구의 상당한 기여에도 불구하고 몇 가지 한계점과 문제점을 지니고 있으며 향후에 행해져야 할 연구 과제를 간략하게 제시하면 다음과 같다.
첫째, 일반적으로 급식소 경영에 있어서 급식의 품질과 급식서비스도 중요하지만 위생상태 또는 급식시설도 급식만족의 중요한 요소임에도 불구하고 본 연구 결과 급식의 속성 요소인 위생 상태나 급식시설이 근로자의 급식만족에 영향을 미치지 않는 것으로 나타나 이는 향후 연구방법이나 이론의 후속전개로 계속 연구 되어져야 할 것이다.
둘째, 본 연구는 산업체 근로자의 급식 속성 중 급식품질과 급식서비스가 급식만족에 중요한 변수로 연구결과가 나타났으나 본 연구가 산업체 근로자의 급식 속성 요소인 급식품질과 위생상태, 급식서비스, 급식시설들이 급식만족에 미치는 영향에 관한 연구 방법이나 이론의 전개가 일반화되기 위해서는 향후 본 연구에 대한 후속 연구도 계속 되어져야 할 것이다.
These days, meal service industry expands in amount to meet inner and outer environment and also workers' expectations, desires and needs for meal service are being higher. In other words, recipients of meal service who received various meals and services of high quality by the enhancement of the level of living and the development of the food industry and the food service industry are wanting to have food and service of better quality than to simply satisfy their hunger.
This study is intended to study each of factors that are properties of meal about workers' satisfaction with meal in industry at feeding facilities in industry and find out how they influence on satisfaction of meal, and so suggest to manage important aspects that have to be developed in management of feeding facility in industry. Also, to find out the link from the properties of meal in industry to satisfaction with meal, I tried to study the causal relationship between the factors as meal quality, hygienic conditions, feeding facilities, meal service and satisfaction with meal with a model and so I conducted survey of workers in industries that are small and medium enterprises in Busan and Gyeongnam with questions about meal quality, hygienic conditions, feeding facilities, meal service and satisfaction with meal that are properties of meal.
This study that analyzed data as above is intended to provide basic materials to promote enhancement of meal service in industry and workers' satisfaction with meal service, and specific objects of this study are as follows. First, study of effect of meal quality that is a property of meal on satisfaction with meal, second, study of effect of hygienic conditions in cafeteria that is a property of meal on satisfaction with meal, Third, study of effect of meal service that is a property of meal on satisfaction with meal, fourth, analysis how feeding facility that is a property of meal influence on satisfaction with meal service.
With the examined contents as above as the base, I would examine the properties of meal at the present and provide it as basic materials to enhance workers' satisfaction with meal and their accomplishment of duty.
To analyze data for this study, I conducted frequency analysis, factor analysis, reliability analysis, correlation analysis with SAS 9.1 statistics package that is widely used in the field of social science and analyzed the level of suitability of study model with AMOS 4.0 statistics package. Also on the base of existing study, I set study model and hypothesis and conducted positive analysis to examine it. Summarized conclusions of the positive analysis are as follows.
First, according to presumed result of satisfaction with meal by meal quality, quality of food ingredients and freshness of the ingredients have significant effect on satisfaction with meal in the item of meal quality,
Second, by the presumed result of satisfaction with meal by meal service as kindness of the staffs at feeding facilities, speed and punctuality of rationing time has significant effect on satisfaction with meal.
Third, by the presumed result of satisfaction with meal in the item of hygienic conditions as cleanness of cafeteria, clothes of the staffs and their appearance hygiene, hygiene of food, if the location of hands cleaning is in near, hygienic conditions are not significant to satisfaction with meal.
Fourth, according to the presumed result of satisfaction with meal by feeding facilities, feeding facilities as lighting conditions in cafeteria, air conditioning and heating conditions, security of enough seats are not significant to satisfaction with meal.
After considering all the results, I could see that meal quality and meal service in the management of feeding facilities in industry influence on workers' satisfaction with meal. And it is shown that if enhanced meal quality than the present and good meal service are given to workers in industry, that could give positive effect on satisfaction with meal. These facts show that feeding facilities in industry have to improve the quality of food ingredients, keep freshness of the foods and so supply delicious food for always and the staffs at the feeding facilities have to kind to workers, keep the rationing time correctly for proper harmony of working hours and free time of workers and distribute food quickly to let workers can have joyful mealtime, to enhance workers' satisfaction with properties of meal, and then, by the care of industry, satisfaction of workers can rise in the enhancement of overriding welfare, it is expected to bring the accomplishment from the efficient management.
But this study has several limitations and problems in spite of remarkable contribution by theoretical and evidential study, brief assignments that should be conducted in the future are as follows.
First, generally in management of feeding facilities, not only meal quality and meal service are important but also hygienic conditions and feeding facilities are also important elements of satisfaction with meal, but the result of this study showed hygienic conditions or feeding facilities that are properties of meal do not influence on workers' satisfaction with meal, so this shall be studied continuously by study method or following development of theory in the future.
Second, this study showed the result that meal quality and meal service are important variables among properties of meal for workers in industry to satisfaction with meal, but for generalization of study method or development of theory about effect of meal quality, hygienic conditions, meal service, feeding facilities that are properties of meal for workers in industry on satisfaction with meal, following study after this study also needs to be continued in the future.
Author(s)
박창식
Issued Date
2008
Awarded Date
2008. 2
Type
Dissertation
Keyword
급식품질 위생상태 급식서비스 급식시설 급식만족 meal quality hygienic conditions meal service feeding facilities satisfaction with meal
Publisher
부경대학교 경영대학원
URI
https://repository.pknu.ac.kr:8443/handle/2021.oak/4137
http://pknu.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000001984304
Alternative Author(s)
Park, Chang Sik
Affiliation
부경대학교 경영대학원
Department
경영대학원 경영학과경영학전공
Advisor
김하균
Table Of Contents
Abstract
제1장 서론 1
제1절 연구배경 및 목적 1
제2절 연구의 방법 및 논문의 구성 4
제2장 이론적 배경 7
제1절 급식에 대한 이론적 고찰 7
1. 단체급식의 개념 7
2. 단체급식의 목적 8
3. 단체급식의 유형 8
4. 단체급식의 문제점 10
5. 급식산업의 현황과 전망 12
제2절 산업체급식에 관한 기존 연구 검토 15
1. 산업체 급식의 유래 15
2. 산업체 급식의 특성 16
3. 산업체 급식의 분류 및 특징 17
4. 단체 급식소의 운영형태 18
제3절 선행연구 20
1. 급식의 속성요소에 관한 선행연구 20
2. 급식만족에 관한 선행연구 29
제3장 연구조사 방법 33
제1절 연구모형과 가설설정 33
1. 연구모형 33
2. 연구가설 33
3. 연구의 흐름도 34
제2절 조사표본의 설계 및 예비조사 35
1. 조사표본의 설계 35
2. 설문지의 설계 35
3. 설문지의 구성 35
4. 연구가설의 검증 방법 37
제3절 변수의 조작적 정의 40
1. 급식의 속성 40
2. 급식만족 41
3. 측정항목의 정의 41
제4장 실증분석 결과 43
제1절 기초자료 분석 43
1. 설문지 배부 및 회수 현황 43
2. 연구표본의 인구 통계적 특성 43
제2절 측정 도구의 평가 46
1. 타당성 및 신뢰성 평가 46
2. 요인분석 47
3. 상관관계 분석 49
제3절 연구결과 50
1. 연구모형의 적합도 분석 결과 50
2. 연구가설의 검증결과 52
3. 분석 결과의 요약 54
제5장 결론 55
제1절 연구 결과의 요약 및 시사점 55
제2절 연구의 한계 및 향후의 연구 과제 57
감사의 글 58
참고문헌 60
부록 67
영문요약 71
Degree
Master
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경영대학원 > 경영학과-경영학전공
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